Neobična veza: Koncerti Beogradske filharmonije posvećeni Mocartu i Korngoldu

Šef-dirigent Gabrijel Felc ponovo će se naći pred Beogradskom filharmonijom, sa kojom priprema ekskluzivni repertoar tri večeri zaredom posvećen kompozitorima - Mocartu i Korngoldu, od 8. do 10. aprila u Sali BF, saopštila je ta ustanova.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Beogradska filharmonija
Foto: Beogradska filharmonija

Na tri koncerta Beogradska filharmonija će predstaviti neobičnu vezu između dva kompozitora koji su stvarali u različitim vekovima - Volfganga Amadeusa Mocarta i Eriha Volfganga Korngolda.

Publiku očekuje srpska premijera Korngoldove "Serenade za gudače", a orkestar izvodi i Mocartovu Simfoniju br. 39. Pored toga što dele ime i austrijsko poreklo, za oba slavna kompozitora se naširoko pričalo da su vunderkindi - čuda od dece.

Mocart je prvu kompoziciju napisao sa svega pet, a Korngold sa devet godina. Ipak, umetnik Korngold odlazi kasnije u Ameriku, gde osvaja „Oskara“ i postaje jedan od najuspešnijih kompozitora filmske muzike zlatnog Holivuda.

"Fascinira me ovaj genijalni i nepravedno zapostavljeni kompozitor", prvi su utisci austrijskog dirigenta Felca.

Na početku je pisao zahtevna i kompleksna dela, u Americi postaje slavan po filmskoj muzici, a nakon rata se vraća u Evropu da bi se vratio karijeri koncertnog kompozitora.

"Međutim, više ništa nije bilo isto, izmenili su se stilovi i uticaji, a on je ostao u vremenu odranije i ljudi ga više nisu razumeli", istakao je šef-dirigent.

On navodi da je to tragična sudbina za jednog kompozitora i zato je srećan što izvode njegovu "Serenadu za gudače" iz 1947. godine, veoma teško delo, koje se ne svira često. Čak je i premijera u ono vreme bila neuspešna, jer muzičari nisu bili spremni.

"Na sreću, kod nas je situacija sasvim obrnuta i jedva čekam premijeru", zaključio je Gabrijel Felc.

Kako otkrivaju iz Filharmonije, već same pripreme za izvođenje ovog dela tekle su neoubičajeno - na jednoj od proba organizovana je projekcija Korngoldove opere "Mrtvi grad", kako bi Felc i filharmoničari analizirali opus tog kompozitora.

Program koncerata zatvara Mocartova simfonija iz poznog perioda, za koju je neobično da je u vremenu kada je nastala, smatrana veoma teškom za slušaoce i izvođače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu