Dirigent Džon Ekslrod ponovo pred Beogradskom filharmonijom

Čuveni dirigent Džon Ekslrod ponovo predvodi Beogradsku filharmoniju na koncertu 24. januara na Kolarcu, a na repertoaru su dela Johanesa Bramsa.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Beogradska filharmonija/Marko Đoković
Foto: Beogradska filharmonija/Marko Đoković

Prvi put sa Beogradskom filharmonijom nastupa nastupa pijanista Benedeto Lupo. Koncerti iz ciklusa #betoveninfluenser slave muziku čuvenog kompozitora i to kroz njegove sledbenike.

Jedan od njih je Brams koji je bio istinski opčinjen Betovenovom muzikom, ali je to za njega istovremeno predstavljalo veliki pritisak, zbog čega je često govorio da "iza sebe stalno čuje Betovenove korake".

Premijera njegovog Prvog klavirskog koncerta izazvala je veliki skandal i zgražavanje publike, a danas je jedno od omiljenih u literaturi. Beogradska publika će ga čuti u interpretaciji Benedeta Lupa, pijaniste bogate biografije. Redovan je gost u glavnim koncertnim dvoranama širom sveta, uključujući njujorški Linkoln Centar, londonski Vigmor Hol, Berlinsku filharmoniju, salu Plejel u Parizu, a mentor u toku ranog studiranja mu je bio čuveni Nino Rota.

Harizmatičnog dirigenta Džona Ekslroda, koji gradi profil jednog od najvećih dirigenata današnjice, izdvajaju inovativni programi i raznovrsni repertoari, što pokazuje i delo koje zaokružuje koncert. Publika će čuti Bramsov Klavirski kvintet ali u neobičnom ruhu - u orkestraciji Arnolda Šenberga koji je takodje bio inspirisan Betovenom i posredno Bramsom. Originalu je dao uzbudljiv kvalitet, dodajući neobične "zahvate" koji asociraju i na dzez. Sto ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.

strana 1 od 15 idi na stranu