Sopran Gabrijela Ubavić gostuje u operi Rigoleto

U sredu, 27. marta na Velikoj sceni Narodnog pozorišta (19.30) biće izvedena Verdijeva opera „Rigoleto“. Lirsko-koloraturni sopran Gabrijeal Ubavić nastupiće u u ulozi Đilde.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 26.03.2019.

15:15

Sopran Gabrijela Ubavić gostuje u operi Rigoleto
Foto: Narodno pozorište

U naslovnoj roli je Dragutin Matić, ulogu Vojvode od Mantove tumači Dejan Maksimović.

Dirigent je Ana Zorana Brajović.

U solističkoj podeli su i Ljubica Vraneš (Madalena), Aleksandar Stamatović (Monterone), Filip Vučić (Grof Čeprano/Tamničar), Biljana Jovanović (Grofica Čeprano), Pavle Žarkov (Marulo), Siniša Radin (Borsa), Mihailo Šljivić (Sparafučile), Mina Gligorić (Đovana), Katarina Čolaković (Paž)

U predstavi učestvuju Orkestar, Hor Opere i Baletski ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu.

Premijera sa solistima milanske Skale je održana 9.juna 2001. Premijera sa solistima Opere Narodnog pozorišta bila je 12.juna 2001. godine.

Opera u tri čina. Libreto, prema drami „Kralj se zabavlja“ Viktora Igoa, napisao F.M.Pjave.

Scenograf Boris Maksimović. Kostimograf Ljiljana Radonjić Orlić.

Gabrijela Ubavić

Prvi značajni međunarodni uspeh postiže 2010 godine ulogom Pamine u Mocartovoj „Čarobnoj fruli“, u teatru J.K.Tyla u Plzenu (Češka republika).

Nakon toga usledile su i druge uloge: Gilda (Verdi – Rigoletto), Norina (Donizetti-Don Pasquale), Romilda (Handel – Xerxes), Adina (Donizetti - L’elisir d’amore), kao i nastupi širom Evrope: Nemačka, Austrija, Švajcarska, Češka, Poljska, Italija...

Naredne godine nominovana je za prestižnu Češku umetničku nagradu „Talya“, upravo za ulogu Đilde.

U novembru 2012. godine na Međunarodnom takmičenju Antonin Dvoržak u Karlovim Varima osvaja drugu nagradu u kategoriji Opera, Nagradu dirigenta takmičenja „František Drs“, i Nagradu teatra J.K.Tyla Plzen - debi u Štrausovoj operi „Arabela“ u ulozi Zdenke u sezoni 2013-2015.

Rođena je u Požarevcu, gde je završila niže i srednje muzičko obrazovanje, instrumentalni (klavir) i teoretski smer.

Diplomirala je solo pevanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Mijailović. Zatim odlazi u Beč gde svoje vokalno usavršavanje nastavlja sa prof. Marijom Sklad Sauer.

Tokom 2011. godine završava postdiplomske studije na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien) u Beču - odsek scensko izvođenje/ opera i muzička drama, u klasi prof. Nikler i Parik.

Nastupala je na mnogim festivalima, kulturnim manifestacijama, u TV emisijama... u Srbiji, Italiji, Francuskoj, Grčkoj, Češkoj republici...

Pohađala je master klas Hoze Kure u Nancy Opera Passion u Nansiju u Francuskoj, 2007. godine.

Nastupala je kao solista u „Karmini Burani“ Karla Orfa 2010. godine pod dirigentskom palicom Miloša Krajcija, sa „Filharmonia Dolnoslaska Europera“ u Poljskoj i sa „Europera Jugendorchester“ u Nemačkoj i Češkoj.

Pored operskog repertoara, Gabrijela ima bogat i koncertni repertoar. U njenu biografiju upisani su i brojni resitali sa nastupa širom naše zemlje, ali i u Francuskoj - u Nansiju i Mecu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: