Međunarodni festival saksofona u Srbiji od 2. oktobra u Beogradu

Belgrade SAXperience 2018 biće svečano otvoren u utrorak, 2. oktobra 2018. u 20 časova, koncertom "World Premieres" u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.09.2018.

16:19

Međunarodni festival saksofona u Srbiji od 2. oktobra u Beogradu
Les Nounours.foto: Rina Vukobratovic

Ovaj koncert okupiće izuzetne internacionalne muzičare, a publika će imati priliku da čuje dve svetske muzičke premijere: delo naše nagrađivane kompozitorke Anje Đorđević - Nightscapes of Babylon za alt saksofon i gudače i delo poznatog saksofoniste i kompozitora Frančeska Santučija - Belgrade Tango za alt saksofon, gudački orkestar, harfu i vibrafon, uz poznate kompozicije Alesandra Marčela, Eitora Vila-Lobosa i Johana Sebastijana Baha.

Ove kompozicije izvešće zvezde francuskog klasičnog saksofona Eva Bartas (Eva Barthas) i Nikola Arsenijević (Nikolas Arsenijević) u pratnji Velikog kamernog orkestra, a pod dirigentskom palicom Aleksandra Sedlara i Frančeska Santučija.
Nikola Arsenijeviæ, foto: promo
Festival se nastavlja koncertom Pitera Pelensa (Pieter Pellens) u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, zatim koncertom Mobilis Night, u izvedbi Mobilis Saxophone Quarteta iz Austrije u Skupštini grada Beograda i koncertom sastava Le Nunurs (Les Nounours) u Italijanksom institutu za kulturu. Veče zatvaranja festival biće upriličeno u Kombank dvorani, 6. oktobra, koncertom poznatog francuskog saksofoniste Batista Erbena (Baptist Herbin) I pijaniste Bojana Zulfikarpašića.

Osim koncerata u beogradskim dvoranama, deo bogatog programa Belgrade SAXperience festivala čine dnevne i noćne svirke. Radisson Collection Hotel, Old Mill Belgrade će biti domaćin džez džem sešna – Saxperience Nights, koji će se održavati svake večeri nakon glavnog programa festivala od 22č. u Lounge baru hotela, što će biti idealna prilika da se svi učesnici druže i razmenjuju iskustva u neformalnoj atmosferi.

Tokom festivala biće organizovani i popodnevni Koncerti na otvorenom na različitim lokacijama u centru Beograda - na platou ispred Kulturnog centra Beograda, Trgu Nikole Pašića, Cvetnom trgu, u Knez Mihailovoj ulici i na Kalemegdanu. Svakog dana u 14 časova nastupaće Banda saksofonista, omladinski orkestar saksofona iz Srbije koji čine učenici Osnovne i Srednje muzičke škole Josip Slavenski.

Važan segment festivala je edukativni program na kome je učenicima i studentima saksofona omogućeno da uče od renomiranih saksofonista koji nastupaju na festivalu. Majstorski kursevi Belgrade SAXperience festivala biće održani u Dvorani Kulturnog centra Beograda, a otvoreni su za učenike i studente saksofona, kao i za mlade profesionalce.

Ove godine organizator je pripremio i Sajam saksofona u holu Dvorane Kulturnog centra Beograda, na kome će instrumente i prateću opremu prikazati Selmer i Vandoren, jedni od najznačajnijih proizvođača muzičke opreme.
Mobilis, foto: Juia Wessely
Posebno važan deo Belgrade SAXperience festivala je koncertna turneja Le Tour De Sax, koja kreće odmah po završetku beogradskog festivala.

Cilj ove turneje je promocija i decentralizacija kulture, ali i razvoj kulturne scene Srbije. Le Tour de Sax 2018 se organizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu i bankom Societe Generale Srbija. Na Le Tour de Sax turneji će nastupiti jedan od najboljih džez saksofonista nove generacije iz Francuske - Batist Erben (Baptiste Herbin) i naš poznati džez pijanista Ivan Aleksijević. Le Tur De Sax će obići sledeće gradove u Srbiji: Pirot, Niš, Smederevo, Sombor, Subotica i Vršac.

Ulaz na sve koncerte festivala Belgrade SAXperience je besplatan, osim za veče otvaranja i zatvaranja festivala..

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: