Skulptura i ikone srednjeg veka

Bečka galerija Belvedere predstaviće od 22. maja izvanredna dela kasno-gotičke umetnosti na primerima skulptura i slikanih ikona.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 24.05.2007.

01:34

Default images

Postavka pruža jedan pregled najvažnijih umetničkih pravaca internacionalnog stila iz vremena od 1400. do početka 16. veka.

Srednjovekovne slike su svojevremeno služile pre svega prenošenju verskih sadržaja, a danas svedoče o svakodnevnom životu iz tog doba.

Veličanstveno u svojoj monumentalnosti i ekspresivnoj jačini izraza deluje oltar „Cnajmer“ na kojem su još uvek originalne boje, a koji je najverovatnije nastao u Beču oko 1440. godine. Mihael Paher i Riland Friauf Stariji ubrajaju se među najveće umetničke ličnosti kasne gotike s kraja 15. veka.

Izložba se od 22. maja može videti u galeriji Gornji Belvedere, a od 5. jula do 16. septembra 2007. u svečanoj sali istoimenog dvorca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: