"Prvo Eliot, onda Robin Vilijams, i na kraju Harvi Vajnstin"

Godine 1997. Met Dejmon i Ben Aflek uspeli su u nečemu što su oduvek sanjali. Njihov scenario za film "Dobri Vil Hanting" (Good Will Hunting) pretvorio se u jedan od najranijih hitova produkcijske kuće "Miramaks", pohvaljen kod kritičara i i višestruko nagrađivan. Sa dvojicom glumaca koji su za film osvojili Oskara za najbolji originalni scenario, kao i njihovim kolegom Robinom Vilijamsom, koji je za taj isti projekat osvojio nagradu Akademije za najboljeg sporednog glumca, film koji je režirao Gas van Sant zaslužio je svoje mesto u istoriji nezavisnog filma.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 08.10.2020.

15:06

Foto: Getty Images, George De Sota / Staff

Ali zbog kombinacije tužnih i nesrećnih razloga, Dejmon nije uspeo da ponovo pogleda ovaj film.

"Počeli smo da pišemo scenario, Ben je imao 20, a ja 22 godine, a film je izašao kada je on imao 25, a ja 27 godina. Dakle, stvarno je dominirao našim dvadesetim godinama. Pola decenije smo proveli samo opsesivno iznoseći taj film na ekran. Sva ova kreativna energija koju smo u nju umotali postala je ovo neverovatno pozitivno iskustvo, i potpuno je promenila putanju naše karijere. Bila je to divna stvar", rekao je svojevremeno Dejmon.

Međutim, desio se prelomni trenutak zbog kog glumac nije mogao da gleda više taj film.

"Eliot Smit je umro 2003. godine, i od tada ga nisam gledao, samo zato što sam uvek mislio da će biti teško čuti ovu muziku, a onda da Robin na kraju dobije ovu stravičnu, degenerativnu bolest mozga... Mislim, ne mogu da zamislim da ga gledam opet. Siguran sam da jednog dana hoću. Želim da ga pokažem svojoj deci. Asada, konačno, sa ovim otkrićima o Harviju Vajnstinu...", priznao je glumac. Tokom 14 godina, Dejmonovu želju da ponovo pogleda film "Dobri Vil Hanting" umanjio je oblak tuge koji se nadvio nad njim.

Sve je započelo preranom smrću pevača i tekstopisca Eliota Smita, koji je svojim radom doprineo filmskoj muzici, uključujući i originalnu pesmu "Miss Misery".

Ali kombinacija toga sa činjenicom da će Robin Vilijams kasnije doživeti sličnu sudbinu na iznenadan način bio je još jedan ogroman udarac za Meta, jer je Vilijamsova izvedba, uz Dejmonovog glavnog lika intenzivno i tužno iskustvo samo po sebi.

Međutim, ako to nije uplašilo Meta Dejmona, koji danas puni 50 godina, da se ne vrati ovom ostvarenju, čini se da je plima optužbi izrečenih protiv bivšeg šefa "Miramaksa" Harvija Vajnstina zapečatila tu odluku.
Iako je kraj priče glavnog lika Vila na neki način optimističan, film nosi malo mračniju poruku: stvari moraju da se pogoršavaju pre nego što postanu bolje.

Uprkos tome što se čini da definitivno nije zauvek odustao od gledanja filma "Dobri Vil Hanting", Met Dejmon ima nekoliko valjanih razloga zašto bi prerano vraćanje filmu bilo uznemirujuće iskustvo.

"Teško je pomiriti te stvari, jer film ima tako duboko mesto u mom srcu, i kreativan je izraz onoga što smo Ben i ja želeli da kažemo u to vreme, i naših sopstvenih pokušaja da nas čuju kao glumce. U ovom gradu jednostavno niko ne sluša glumce, mi smo bili stalno odbijani. To je tako veliki deo nas. Mnogo tih moćnih stvari se sada sukobljava. Teško je", rekao je svojevremeno Dejmon.

Svet će i dalje pamtiti film "Dobri Vil Hanting" kao izuzetno ličnu dramu sa primesama komedije koja je pomogla da se karijere što Meta Dejmona, tako i Bena Afleka, zacementiraju u istoriji filma. Što je još važnije, uvek će ostati primer dobrog filma, bez obzira na okolnosti koje ga mogu okruživati.

Priredila: S. Dojkić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: