Žikica Simić: Za Kostu...

Da ima neke pravde i smisla na ovoj planeti večeras bi Bob Dilan, Van Morison i Elvis Kostelo, negde u svetu, prekinuli svoje koncerte, rekli neku lep...u reč o našem Kosti, i otpevali pesmu za njega. Niko više nije voleo njihovu muziku nego naš Kosta, niko je nije bolje razumevao niti dublje preživljavao.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.07.2017.

09:18

Žikica Simić: Za Kostu...

Piše: Žikica Simić

Kosta nas je juče napustio. Kao neki filmski junak okrenuo se i otišao.

Naš Kosta je razumevao svetove, povezivao sfere. Tvrdokorni tradicionalista i vispreni modernista. Umeo je da lako i jednostavno napravi most između starog i novog, da otkrije nove trendove, da ih poveže sa onim što je bilo i sa onim što će tek da bude.

Kosta i ja smo bili prijatelji. Međusobno uvažavanje je bilo veliko. Povezali su nas film, rokenrol, strip, književnost, Ritam i ljubav prema radiju. Povezao nas je i Rekovac. Ja sam se tamo rodio, a Kosta često provodio đačke ferije. Kad bismo nas dvojica pričali o Levču, Dulenki, kafani Solun, brdu Glaveja, crkvenom saboru na Sv. Romana ostali bi ćutali i zavideli nam misleći da govorimo o najlepšim predelima na svetu.

Skrhan tugom, očiju punih suza, zamagljenog pogleda, vidim, u mojoj uobrazilji, Vana Morisona kako prilazi mikrofonu i Iznenađenoj publici kaže: „Juče nas je napustio Kosta. Naš prijatelj, brat, ortak, gradska faca, erudita i heroj. Sledeća pesma je za njega“. Iza pojačala se pojavljuje Džef Bek sa svojim stratokasterom, uključuje ga u struju i pesma kreće. Van i Džef izvode „Bring It On Home To Me“ Sema Kuka za našeg Kostu...Poslednji mejl koji sam, pre neki dan, dobio od Koste bio je o ovoj pesmi.

Zbogom, Kosta. Zbogom, moj pametni prijatelju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: