Sećanje na Miru Stupicu u Narodnom pozorištu

Narodno pozorište u Beogradu, u znak sećanja i poštovanja na slavnu srpsku i jugoslovensku glumicu Miru Stupicu, organizovaće sutra na Velikoj sceni prigodnu svečanost pod nazivom "Sećanje na Miru Stupicu - glumicu veka".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, Danilo Peternek
Foto: Tanjug, Danilo Peternek

O pozorišnoj divi, te večeri govoriće njene kolege, eminentni umetnici, iz pozorišnih kuća u kojima je ostvarila izuzetnu karijeru, a koja ju je i "krunisala" za glumicu 20. veka.

Prisutnima će se obratiti v.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić, direktorka Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba Dubravka Vrgoč, upravnica Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković, ambasador Crne Gore u Srbiji i pozorišni reditelj Branislav Žaga Mićunović.

Govoriće i dramski umetnici Mira Banjac, Renata Ulmanski, Predrag Miki Manojlović i Dragan Mićanović, reditelj Jagoš Marković, muzičar Bora Dugić, nekadašnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Rale Zelenović...

Tom prilikom biće prikazani i inserti iz pozorišnih predstava, filmova i televizijskih serija koji će podsetiti na neke od njenih antologijskih uloga.

Narodno pozorište u Beogradu u kojem je Stupica počela i završila karijeru, ovim povodom pokreće i inicijativu da se ustanovi nagrada sa imenom slavne glumice.

Istog dana u foajeu pozorišta biće predstavljen i deo postavke "Mira Stupica glumica veka", kojim je Narodno pozorište obeležilo 90. rođendan legendarne glumice.

Mira Stupica je bila članica Drame Narodnog pozorišta u Beogradu od 1941. do 1943, potom 1947. godine, a poslednji angažman zajedno sa Bojanom Stupicom, potpisala je 1. septembra 1959. u vreme upravnika Milana Bogdanovića.

Prva uloga u Narodnom pozorištu bila je Druga devojka u predstavi "Đido" Janka Veselinovića - Dragomira Brzaka koja je u režiji Dušana Radenkovića premijerno izvedena 20. decembra 1941. godine.

Poslednja rola koju je ostvarila u nacionalnom teatru bila je Stana u predstavi "Stanoje Glavaš" Đure Jakšića, koja je premijerno izvedena 3. oktobra 1979. godine u režiji Gradimira Mirkovića.

Mira Stupica je preminula 19. avgusta u Beogradu, u 93. godini, a ispraćaj za kremaciju održan je četiri dana kasnije na Novom groblju u Beogradu.

Ulaz na prigodnu svečanost "Sećanje na Miru Stupicu - glumicu veka" je slobodan.

Ostalo

Marija Hese: Frida je govorila da ne slika snove, već sopstvenu realnost

Izložba ilustracija Marije Hese u galeriji Instituta Servantes u Beogradu otvorena je u petak, 9. februara, a u intervjuu za B92 umetnica je govorila o izazovima sa kojima se suočavala prilikom stvaranja ilustrovane biografije Fride Kalo (po kojoj je domaćoj publici najviše poznata), svom viđenju ženskog identiteta i današnjem položaju žena u društvu.

Ostalo subota 10.02. 08:35 Komentara: 0

Na Oktobarskom salonu izložba Joko Ono

Ovogodišnji 57. Oktobarski salon, koji će biti održan u Beogradu od 14. septembra do 28. oktobra pod nazivom "Lepota kakofonije", ugostiće 68 umetnika iz 27 zemalja sveta, a među njima će biti i čuvena japanska umetnica Joko Ono, dobitnica nagrade za životno delo na Venecijanskom bijenalu, najavili su danas organizatori salona.

Ostalo četvrtak 8.02. 15:40 Komentara: 3

Izložba dela Petra Lubarde u Andrićgradu

Reditelj Emir Kusturica otvorio je danas u galeriji “Petar Lubarda” u Andrićgradu izložbu “Petar Lubarda 1907-1974-2017”, koja je priređena u okviru Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf”.

Ostalo četvrtak 18.01. 19:15 Komentara: 1
strana 1 od 774 idi na stranu