Kako preživeti školovanje

Šta čeka decu kad uđu u učionicu? Zanimljivo moderno gradivo ili zastarele tehnike učenja i ocenjivanja, druženje ili čvrge i rodni stereotipi, brižni nastavnici ili nezainteresovani predavači.

Kultura

Izvor: Izvor: Politika/Magazin Autorka: Aleksandra Mijalkoviæ

Ponedeljak, 01.09.2014.

10:15

Default images

Početak nove školske godine opet otvara raspravu o tome kakav je naš obrazovni sistem, šta čini dobre nastavnike i dobre učenike, u čemu se sastoji uspešno podučavanje i koja je uloga roditelja u njemu, piše u Magazinu.

– Teško je u nekoliko rečenica opisati dobrog nastavnika. Podrazumeva se da poznaje svoj predmet i metodologiju rada s decom, ali se od njega očekuje i da koristi niz tehnika kojima će pobuditi interesovanje kod učenika i omogućiti svakome od njih da stekne znanja i veštine na času. I prilagođavanje nastavnika potrebama učenika je važna stavka za uspeh u radu – kaže Irena Mučibabić, članica Pedagoškog društva Srbije i stručni saradnik-pedagog u OŠ „22. oktobar” u Surčinu.

Osobine nastavnika od presudne su važnosti za razvoj ličnosti učenika, govore mnoga istraživanja u kojima su učenici pri karakterisanju dobrog nastavnika na prvo mesto stavili njegove ljudske vrline.

– Dobar nastavnik je samokritičan prema svom radu a uspeva da prepozna poteškoće odeljenja i pojedinaca i pronađe načine da ih prevaziđe. Lako će uočiti greške koje je nesvesno napravio, mada oni najsavesniji često angažuju učenike kao saradnike u nastavi, jer se pokazalo da su oni realni u procenjivanju znanja i umenja svojih vršnjaka – ističe naša sagovornica.

Iako pedagogija u Srbiji (ne) ide u korak s aktuelnim svetskim trendovima, naš obrazovni sistem daje pravo svakoj školi da se organizuje poput onih u belom svetu, po principima Montesori, Dekroli, Štajner... Ali, koliko je to u praksi moguće?

– Ovde su stavovi podeljeni. Jedni će vam reći da je to moguće, a drugi da nije. Nastavnici ponekad ne ostvare svoju pedagošku ulogu u pravom smislu reči zbog problema s kojima se susreću u radu s decom, a koji su van njihovih ingerencija. Sedamdesetih godina prošlog veka, kad smo imali stabilne ekonomske i društvene odnose, naše je obrazovanje bilo visoko vrednovano u svetu – podseća Irena Mučibabić.

„Saradnički” model vaspitavanja

U procesu obrazovanja i vaspitanja roditelji bi trebalo da budu najvažniji oslonac prosvetnim radnicima (i obrnuto)... ali i tu se praksa drastično razlikuje od teorije. Mnoge mame i tate ne znaju ni raspored časova svoje dece, ni dokle su stigli s gradivom, ni kakve su im ocene, a sve češće ni koliko imaju (ne)opravdanih izostanaka. Razrednog starešinu upoznaju tek kad dete zavapi da ima problem s nekim predmetnim nastavnikom zbog slabih ocena ili ukora, pa dođu u školu da „malo pritisnu”...

S druge strane, savesniji roditelji žale se na nezainteresovane predavače, preobimno i zastarelo gradivo i prevaziđene metode nastave, zbog kojih naši učenici nisu u stanju da steknu sva neophodna znanja i veštine i budu konkurentni vršnjacima iz ostatka Evrope i sveta.

Primećujući da se u Srbiji nastavna praksa menja sporije nego što napreduje teorija, dr Dragica Pavlović-Babić, profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu, kritikuje zastarele metode, poput zahteva da đak svakog dana uradi sto zadataka iz matematike da bi savladao gradivo, ali i stav samih predavača, koji sebe pre svega doživljavaju kao stručnjaka za određenu oblast, a ne kao pedagoga pa, recimo, kažu „ja sam matematičar”, a ne „nastavnik matematike”.

Da li postojeći školski sistem, sa svim testovima, tabelama i programima, omogućuje nastavnicima da ostvare ikakav uticaj na učenike? Da li uspevaju da svakog učenika tretiraju kao zasebnu osobu, s jedinstvenim sposobnostima i sklonostima, da im pruže iskustvo učenja u kojem će uživati, osetiti da se njihov doprinos ceni i dobiti neophodnu osnovu za potpuno ostvarivanje svoje uloge u društvu? Odgovore na ova pitanja, na predlog dr Dragice Pavlović-Babić, našli smo u knjizi „Psihologija u obrazovanju”. Ovaj svojevrsni vodič za sve koji se bave tom strukom (i sve koji uče) bavi se najvažnijim temama oko kojih se „lome koplja” i u našem obrazovnom sistemu, a to su kvalitet, motivacija, ocenjivanje, odnos nastavnika prema učenicima, tehnologije učenja… Anita Vulfolk, Malkolm Hjuz i Vivijan Volkap, autoriteti u oblasti pedagogije, u knjizi, pored ostalog, objašnjavaju i prednosti opšteprihvaćenog „saradničkog” modela vaspitavanja dece (nastao je pre deset godina u Engleskoj, kad je britanska vlada objavila dokument „Svako dete je važno”), koji je označio ne samo novi pristup položaju, pravima i bezbednosti dece, već je i redefinisao ulogu nastavnika, koji su od tada smatrani vodećim članovima stručnog tima proširenih školskih okvira.

– I naš obrazovni sistem prepoznaje modele timske saradnje u mnogim školama. Nastavnici su tu članovi timova koji pružaju podršku detetu, nezavisno od toga da li ono ima teškoće ili napreduje brže od svojih vršnjaka. A u timovima mogu biti ne samo osobe koje rade u školi i roditelji, nego i psiholozi, terapeuti, sportski treneri, saradnici iz zdravstvenih institucija, centara za socijalni rad, predškolskih ustanova, savetovališta, policijskih stanica, jedinica lokalne samouprave... – nabraja Irena Mučibabić.

Nažalost, ovakvi timovi u našim uslovima se aktiviraju uglavnom tek kad se u medijima pojavi priča o đacima koji su pretukli nastavnika ili o nastavnici koja je zavela učenika, o osnovcu koji je preko „Fejsbuka” slao fotografije svoje obnažene drugarice iz razreda ili o srednjoškolcima koji su maltretirali vršnjaka u učionici.

Vršnjačko nasilje

Opšti je utisak da je u našim školama ipak veći problem ono što se dešava izvan nastave, nego samo gradivo, metodologija rada i motivisanost nastavnika i đaka. Reč je o sve češćim slučajevima maltretiranja, pa i fizičkih napada učenika na svoje vršnjake, ali i na nastavnike.

Dobacivanje, ogovaranja, ruganje, stvaranje grupica „popularnih” dečaka i devojčica i isključivanje nepopularnih iz grupe, udaranje „čvrga”, pretnje batinama, iznuđivanje novca… sve su to oblici vršnjačkog nasilja u školi, koje se pominje i u Pravilniku o protokolu postupanja u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje („Službeni glasnik RS” broj 27/09). Fizičko, psihičko, socijalno, seksualno i nasilje zloupotrebom informacionih tehnologija (u šta, na primer, spada snimanje mobilnim telefonom ili slanje uznemirujućih es-em-es poruka) svrstani su, po težini izgreda, u tri nivoa, uz predviđene mere zaštite i intervencije za svaki od njih, od obaveštavanja roditelja i pojačanog vaspitnog rada u školi do angažovanja nadležnih državnih organa i službi.

Svakodnevno hiljade učenika napušta školovanje zato što se plaše da će ih vršnjaci maltretirati. Deca koja su bila hronične žrtve tokom školovanja – a takvo je, pokazuju istraživanja u svetu, svako deseto – u ranom odraslom dobu su depresivnija i sklonija pokušajima samoubistva.

Krajem prošle godine u Srbiji je slično istraživanje uradio Centar za edukaciju, istraživanje i razvoj. Pokazalo se da je svaki četvrti srednjoškolac bio u ulozi žrtve, a čak 27 odsto učenika ponašalo se nasilnički prema vršnjacima. Gotovo polovina srednjoškolaca u Srbiji stalno je ophrvana brigama, trećina začas brizne u plač, 12 odsto se oseća bezvredno a oko sedam odsto pomišlja da sebi oduzme život.

Kako nastavnici mogu da pomognu u ovakvim situacijama? Obrazovni psiholozi preporučuju izbegavanje izrazito takmičarskih aktivnosti i procena, ali i agresivnih pretnji da bi se postigla poslušnost učenika; pažnju posvetiti umirivanju žrtve, uz ignorisanje nasilnika; razumno kažnjavanje (naročito starijih učenika); razgovor s učenicima o posledicama antisocijalnog ponašanja (nasilje, krađa, širenje tračeva…) i lekcije o društvenom moralu, uz preporučenu literaturu; podršku učenicima da samopouzdanje izgrađuju unapređivanjem svojih veština i znanja; organizovanje grupnih projekata koji podstiču saradnju; naglasak na sličnostima, a ne na razlikama među učenicima…

– Nikada se kod nas nije toliko pričalo o nasilju u školi kao danas. Sigurna sam da ga je bilo i ranije, ali se o njemu nije tako otvoreno razgovaralo, pa se čini da je sad gore nego ikad. U osnovi školskog nasilja su konfliktne situacije, na koje bi trebalo odmah reagovati kako bi se razrešile na pravi način i sprečilo (novo) nasilje. Nereagovanje, kako u školi, tako i u porodici, karakteristično je za popustljivo vaspitanje – primećuje Irena Mučibabić.

Program pozitivnog ponašanja

Kako podsticati učenike da izbegavaju konflikte, uvažavaju svoje nastavnike i razredne drugove?

– U školi u kojoj radim pedagoško-psihološka služba s nastavnicima sprovodi „Program pozitivnog ponašanja”, gde i najmanji uočeni napredak u ponašanju nagrađuje na neuobičajen način. Na primer, zbog ometanja časova iz pojedinih nastavnih predmeta učeniku je izrečena vaspitna mera. Rečeno mu je da u narednih mesec dana mora pokazati pristojno ponašanje na tim časovima, sem toga mora po dva puta biti od pomoći nastavnicima na časovima ili odmorima (podela testova, vežbanki, pomoć u izradi nekog materijala...), što će nastavnici potvrditi svojim potpisima na kartonu koji učenik nosi sa sobom. Za svaki dobijen potpis bio je pohvaljen, uz obavezno informisanje roditelja – navodi naša sagovornica.

Drugi primer: zbog „etiketiranja” druga iz razreda učeniku je izrečena opomena. Kroz razgovor s odeljenskim starešinom, učenik je dobio zadatak da napravi pano na kojem će navesti neprimerena ponašanja i ukazati na etiketiranje kao loše. Za ovu aktivnost je pohvaljen. Usledio je razgovor oba učenika kako bi se konflikt prevazišao.

Treći primer: učenik koji duže vreme trenira fudbal ne dozvoljava drugim učenicima da podjednako učestvuju u igri na časovima fizičkog vaspitanja. Burno reaguje kada drugi učenici promaše mrežu. Izrečena mu je opomena pred vaspitnu meru. Uz pomoć interneta kao i znanja stečenih na treninzima, učeniku je naloženo da se detaljno informiše o pravilima u fudbalu. Naredna tri časa fizičkog vaspitanja, kada su učenici igrali fudbal, njegov zadatak je bio da prati igru kao glavni sudija, a njegov nastavnik je bio supervizor. Za dobro obavljeno suđenje ili pojedine delove bio je pohvaljen kroz ukazivanje da je fudbal timska igra i da svi moraju podjednako učestvovati u njoj.

– Nikako ne smemo zaboraviti da bi sve mere (kazne) koje se izriču u školi trebalo da budu vaspitne i da vode promeni ponašanja. Kroz određene postupke koji vode toj promeni učenik dobija nagradu u vidu pohvale ili veće ocene iz vladanja. Važno je pomoći detetu sarađujući s roditeljima na izradi jasnog plana aktivnosti koji vodi ka nagradi, motivišući dete da što pre stigne do cilja. Ključno je ukazivanje na odgovornost za postupanje koje nije primereno, a koje se može popraviti – ističe Irena Mučibabić.

Ona podvlači da je osnova svakog pedagoškog pristupa da nikakva kazna nema veliku vaspitnu funkciju ako dete nema mogućnost da je anulira svojim pozitivnim delovanjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: