“Tasovac je pravi izbor za ministra”

Kulturni poslenici su uglavnom veoma zadovoljni što je direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac kandidat za novog ministra kulture, ali u izjavama za Tanjug upozoravaju da je za dobre rezultate potreban i mnogo povoljniji kontekst od onoga u kojem se nalazi naša kultura.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 30.08.2013.

16:25

Default images

Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović primetio je da je "sportskim žargonom rečeno, Tasovac stavio glavu gde neko ne bi ni nogu".

"Treba da se ceni taj napor u ovom vrlo komplikovanom trenutku, to što neko hoće svoju energiju da posveti rešavanju ukupnog problema u našoj kulturi. On očito ima znanja i energije i mislim da bi to moralo da da dobar rezultat", ocenio je Zelenović.

"Naravno, postoji nešto što se zove politička volja. Nadam se da se taj deo podrazumeva kada se takav čovek pozove da pomogne", rekao je on, dodavši da će mu Tasovac biti 14. ministar kulture za 22 godine koliko je u Kinoteci.

Zelenović je izrazio nadu da će Tasovac realizovati pun mandat, "jer ne mogu za godinu-dve da se urade važni projekti onako kako bi trebalo".

"Bilo bi prirodno i da, kada se dovede čovek tog kalibra i te ambicije, bude promenjen odnos prema finansiranju kuture, jer je jasno da sredstva koja sada postoje nisu dovoljna, što ozbiljno ugrožava i novo stvaralaštvo i kulurnu baštinu", izjavio je on.

Direktorka Ateljea 212, dramaturg i književnik Ivana Dimić izjavila je da joj "imponuje da takav sposoban, inteligentan i civilizovan čovek bude ministar kulture".

"Jedino bolji ministar bila bi, da je živa, Mira Trailović", izjavila je ona.

S druge strane, kako je dodala, "zabrinjava činjenica da ni jedan ministar ne bude na funkciji više od godinu-dve dana".

"Ne može za to vreme uopšte da uspostavi neki red, dok počne da radi, on je već smenjen", ukazala je Dimićeva.

"Dakle, personalni utisak je odličan, ali bojim se da je to što je Tasovac izvanredna osoba za ministra kulture - samo jedna strana medalje. Druga strana je koliko će ga pustiti da nešto uradi i koliko će to trajati. To me brine", rekla je ona.

PROČITAJTE - Tasovac mora da "pobedi" i budžet

Dobitnik NIN-ove nagrade za roman godine "Veliki rat" Aleksandar Gatalica izjavio je da se ne bi držao samo toga ko je novi ministar kulture u Vladi Srbije, jer je "mnogo bitnije šta ministar treba da uradi, a ne kako se on zove".

"Bitno je da se uvede neka vrsta kulturnog tržišta. Ono ne postoji, mi nemamo nikakve pouzdane informacije kakvi su dometi, na primer, nekog festivala, koliko su oni posećeni, koliko ima stvarno prodatih ulaznica", rekao je on.

Gatalica je naveo da se takođe ne zna kakvi su dometi nekih projekata u oblasti prevođenja naše književnosti na engleski jezik, ne zna se do koga stižu ti prevodi.

Direktor izdavačke kuće "Arhipelag" i potpredsednik srpskog PEN centra Gojko Božović istakao je da ne sumnja u sposobnosti Tasovca, ali da "sumnja u kontekst u kome će raditi svoj posao".

"Prethodno Ministarstvo kulture je za godinu dana napravilo veliku štetu i to će svakako biti dodatni veliki izazov u kom će se naći novi ministar", ukazao je on.

"Kontekst u kome će ministar raditi svoj posao, počevši od budžeta do političkog i javnog koneksta, svakako nisu povoljni za tako zahtevan i opsežan posao, čiji se značaj tradicionalno u našem društvu potcenjuje", ocenio je Božović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: