Dan Muzeja Vuka i Dositeja

Muzej Vuka i Dositeja obeležiće u četvrtak, 28. februara Dan Muzeja, 64 godine od osnivanja memorijalnog muzeja posvećenog velikanima srpske kulture prosvetitelju Dositeju Obradoviću i reformatoru srpskog jezika Vuku Karadžiću.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.02.2013.

10:39

Default images

Muzej Vuka i Dositeja otvoren je 28.februara 1949.godine u najstarijoj sačuvanoj stambenoj zgradi u Beogradu, koja je podignuta je u prvoj polovini 18. veka, u zgradi Liceja, prve više prosvetne ustanove u Srbiji iz koje se kasnije razvio univerzitet.

Između 1809. i 1813. godine u ovoj zgradi je radila Velika škola koju je osnovao Dositej a među prvih dvadeset učenika bio Vuk.

Od 1979. godine Muzej posvećen prosvetitelju, prvom ministru prosvete Dositeju i reformatoru srpskog jezika i tvorcu srpskog književnog jezika Vuku radi u okviru Narodnog muzeja u Beogradu kao njegov sastavni deo.

Ove godine Dan Muzeja će biti obeležen predstavljanjem knjige "Spomenar - znamenite žene srpske" autora Ljiljane Čubrić objavljene u izdanju Zavoda za udžbenike.

Knjigu će predstaviti prof. dr Snežana Samardžija, prof. dr Vojislav Jelić, dr Jasmina Milanović i autorka knjige muzejski savetnik Čubrić.

Jedan od najposećenijih srpskih muzeja krajem prošle godine nakon opsežnih arhitektonsko građevinskih radova, sanacije i adaptacije zdanja od temelja do krova, uvođenja novog sistema grejanja i instalacija, protivpožarnog sistema, svečano je otvorio predsednik Tomislav Nikolić.

Obnovljeni spomenik kulture, ponovo je otvoren za posetioce novom stalnom postavkom čija je autorka upravnica Muzeja Vuka i Dositeja Ccubrić.

U odvojenim sobama izložena je starija Vukova zbirka oformljena je krajem 19. veka, kada je Vukova kćerka, Mina Karadžić-Vukomanović, poklonila njegovu zaostavštinu Kraljevini Srbiji, lični i porodični predmeti Vuka, portreti i umetnička zaostavština, prva izdanja njegovih knjiga i brojna arhivska građa.

Dositejevih ličnih predmeta nema u Muzeju jer su uništeni u požaru, čuvaju se knjige, rukopisi, biblioteka, arhivski materijal, Dositejeva prepiska i knjige među kojima su prva izdanja njegovih dela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: