Banjički logor na izložbi u Čačku

Izložba "Logor Banjica - Logoraši" Istorijskog arhiva Beograda gostovaće od 10. avgusta do 1. septembra u Galeriji "Nadežda Petrović" u Čačku, najavio je arhiv.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 09.08.2011.

12:50

Default images

Postavkom, dvotomnom knjigom istog naslova i pratećim katalogom "Logor Banjica 1941-1944: zatočenici sa područja Čačka i Lučana", Istorijski arhiv Beograda i Međuopštinski istorijski arhiv u Čačku odaju počast žrtvama Banjičkog logora, ali i upozoravaju na pravu prirodu vremena, sistema i ideologije čiji je on bio proizvod.

Izložba "Logor Banjica - Logoraši" koncipirana je u tri segmenta.

Kroz knjige i fotografije predstavljeni su logor Banjica, izgled i delatnost logora, nemačka okupaciona i srpska kolaboracionistička vlast, kao i logorska uprava i logoraši, streljanja, ekshumacija, identifikacija i sahrana žrtava.

Centralni deo izložbene postavke posvećen je tragičnoj sudbini dr. Rahele Levi Mićić i njene ćerke, koja simbolizuje sva stradanja nevinih žrtava u logoru.

Rahela je u logor dovedena 30. maja 1944. sa četvorogodišnjom ćerkom Verom i tromesečnim sinom Veroljubom. Streljana je zajedno sa ćerkom 1. oktobra 1944. na Jevrejskom groblju u Beogradu samo nekoliko dana pre oslobođenja logora, a Veroljub je preživeo i sada sa porodicom živi u Beogradu.
Foto: www.arhiv-beograda.org
U uokvirenom prostoru koji bi trebalo da predstavlja grobnicu, napravljenu od panoa sa ispisanim imenima banjičkih zatočenika, nalazi se kovčeg sa fototapetom posmrtnih ostataka Rahele i njene ćerke Vere, a iznad njega na poklopcu slika iz studentskih dana dr Mićić, osvetljena bljeskom reflektora.

Na notnim postoljima-stalcima i u vitrinama izložene su makete sedam sačuvanih originalnih knjiga ličnih podataka pritvorenika Koncentracionog logora Beograd-Banjica.

Poseban segment izložbe čine izložena dokumenta i drugi eksponati vezani za život i stradanja zatočenika - logoraša sa područja današnjih opština Čačak i Lučani, izabranih iz fondova Istorijskog arhiva Beograda i Međuopštinskog istorijskog arhiva Čačak.

Od prve postavke, aprila 2009. u Galeriji Istorijskog arhiva Beograda, izložba "Logor Banjica - Logoraši" je gostovala u Gradskom arhivu Budimpešte i u Muzeju rudničko-takovskog kraja Gornji Milanovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

18 h

Podeli: