Fotografija palestinskog demonstranta moderna replika slike Ežena Delakroa?

Fotografija palestinskog demonstranta golih grudi sa zastavom u jednoj ruci, dok drugom vrti praćku iznad glave, snimljena u pojasu Gaze u ponedeljak, izazvala je buru reagovanja na Internetu.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 26.10.2018.

08:37

Default images

Autor je fotoreporter Mustafa Hasona koji je snimao nasilne proteste na obali Sredozemnog mora na granici Izraela, navodi BBC. Demonstranti su palili gume i bacali kamenice na izraelske vojnike koji su ih rasterivali suzavcem i bojevom municijom. Palestinsko Ministarstvo zdravlja u pojasu Gaze je reklo da su 32 Palestinca ranjena.

Mnogi korisnici društvenih mreža uporedili su fotografiju sa čuvenom slikom Ežena Delakroa "Sloboda predvodi narod" inspirisane Francuskom revolucijom.

Al Džazira je objavila da je na fotografiji 20-godišnji Aed Abu Amro. On je rekao da je iznenadjen što se slika tako raširila po društvenim mrežama.

"Učestvujem na protestima svake nedelje, ponekad češće. Nisam ni znao da je fotograf bio kraj mene. Zastava koju sam nosio je ista koju sam uvek držao na svim drugim protestima kojima sam prisustvovao. Moji prijatelji me ismevaju, kažu da je lakše bacati kamenice ne držeći zastavu u drugoj ruci, ali ja sam se navikao", rekao je mladi Palestinac.

Profesorka Laleh Kalili koja predaje bliskoistočnu politiku na Univerzitetu SOAS u Londonu objavila je fotografiju na Tviteru u utorak i njen tvit je retvitovan 30.000 puta, a 80.000 puta je lajkovan.

Međutim, nisu sve reakcije bile pozitivne. Dok su neki na fotografiji videli biblijski simbolizam borbe Davida protiv Golijata, drugi su je doživeli kao veličanje nasilja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: