"Doušnik": Sve što se očekuje od dobrog američkog filma

Ovaj politički triler u režiji Stivena Spilberga jeste priča o prikrivanju informacija i obmanjivanju građana koje je trajalo tokom mandata četiri predsednika SAD, te o guranju prve žene u čijem vlasništvu su jedne novine i njenog tvrdoglavog i srčanog urednika u nepredvidivu i neprijatnu borbu štampe i vlade.

Upozorenje: spoiler alert

Podeli

Piše: Dunja Matić, studentkinja treće godine osnovnih studija dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu

Iako štampane novine više nisu značajan deo života na način na koji su nekad bile, filmovi poput Doušnika, ali i Zodijaka (Dejvid Finčer), ili Pod lupom (Tom Makarti) i dalje uspevaju da uhvate pažnju publike i da je ne ispuštaju.

Doušnik se, međutim, izdvaja po kvalitetu i jednostavnosti priče; ovim filmom Spilberg nudi čvrst, lucidan, izuzetno zadovoljavajuć prikaz Pentagonskih papira iz vizure Vašington posta i žene na čelu novinske kuće – Katarine Graham.

Radnja je smeštena u šezdesete godine prošlog veka; Daniel Elsberg, vojni analitičar, pridružuje se američkim trupama u delu za koji je nadležan ministar odbrane Robert Meknamara. Maknamara u zvaničnim izjava tvrdi da je američki rat u Vijetnamu napreduje odlično - Elsberg, međutim, svedoči drugačijem stanju, i prosleđuje kopije klasifikovanih izveštaja o ratu novinarima u Nju Jork Tajmsu.

Istovremeno, vlasnica Vašington Posta, Katarina Graham (Meril Stip), pokušava da odgovorno radi kao izdavač i vlasnik novina, te da ne poklekne pod sumnjom i pritiskom koji joj se nameću kao jedinoj ženi na toj poziciji.

Dodatne muke u tome joj stvara Ben Bredli (Tom Henks), urednik Vašington Posta, koji juri dobre priče i pokušava da nadmaši Nju Jork Tajms.

Kada izlaganje vladine dugotrajne prevare američke javnosti postane obustvaljeno sudskom zabranom protiv Tajmsa, priča ostaje na Vaštington Postu, i odluci oko koje Bredli i Graham moraju da se slože – da li će sakriti priču čije obljavljivanje može biti kobno po mnoge, ili će izabrati da objave priču od značaja za celu državu i time učvrste Vašington Post kao važnu novinarsku instituciju.

Film "Ja, Tonja": Mračna strana američkog sna

Film "Advokat": Koliko (nas) košta nepravda?

Get Out: Zaslužene nominacije za Oskara ili...?

Spilberg ovu isprepletenu i zabavnu priču postavlja sa odličnom preciznošću i suptilnom podsećanju na različite političke režime kroz istoriju i svet, sa posebnim odjekom na mandate Donalda Trampa.

Osim toga, Doušnik govori i o problemima modernog doba: onim sa kojim se susreću žene na višim pozicijama u društvu ili poslu, o borbi i želji pojedinaca da napravi promenu, o značaju žurnalistike i vesti u kontrolisanju ili jačanju vlasti.

Neverovatna glumačka ekipa nije razočarala već upravo nadmašila očekivanja; lakoća i prirodnost kojom Meril Strip dočarava Kej Graham pleni svakim pokretom, dok je Tom Henks pronašao nit u Benu Bredliju koja dira svakog u publici: unutrašnji žar i želja za priznanjem koja je jača od svake pretnje.

Suptilna, prirodna režija u kombinaciji sa odličnim rediteljskim rešenjima koja i od samog štampanja novina prave sjajnu sekvencu je ono što filmu daje svevremeni sjaj i glamur američkog filma.

Ovaj film je upravo ono što se očekuje od dobrog američkog filma: sjajna režija koja pomoću odličnog scenarija, jasnih i životnih likova koji kratkim i britkim replikama dočaravaju suštinu karaktera, te odlične fotografije i produkcije, uspeva da od jednostavne priče o štampanju reportaže napravi napet i emotivan triler o pobedi pravde i istine.

Doušnik je priča o herojima u vremenu i okolnostima u kojima živimo i podsetnik da ushićenost i napetost koju stvara borba da se slome okovi društva i hijerarhije, pobegne iz kruga sigurnosti i izbori za pobedu pravde i istine nema premca.

Film/TV

"Vernost": Čovek je čoveku... pas

"Vernost" (Le fidele) je priča koja prati razvoj ljubavne veze između Džidžija, člana gangsterske bande koji se predstavlja kao biznismen u domenu automobila i Bibi, devojke koja se profesionalno bavi trkama, iz porodice višeg staleža.

Upozorenje: Spoiler alert

Film/TV utorak 27.03. 11:30 Komentara: 1

"Egzorcizam" u pokušaju: Površno, mehanički, beživotno

Dalibor Matanić, režiser filmova “Fine mrtve devojke” i ”Zvizdan”, bavi se, u svojim filmovima, socijalnim temama, kritikuje društvo i sistem, ali se takođe bavi i porodičnim i ljubavnim odnosima pojedinaca, kao i njihovom uslovljenošću od unutrašnjih i spoljnih faktora. U filmu “Egzorcizam”, popularnog naslova zbog poznatih holivudskih filmova i tv serije, Matanić je pristupio navedenim temama vrlo površno, takoreći pamfletski i “od spolja”, kao da su mu likovi, u filmu, lutke, a scene sličice od kojih pravi kolaž, kojim ističe svoju ideju.

Upozorenje: Spoiler alert

Film/TV utorak 20.03. 11:05 Komentara: 6

Film "Advokat": Koliko (nas) košta nepravda?

Film Roman J. Israel esq. je priča o advokatu zarobljenom u idealističkom vremenu u potpunosti saživljenim sa ulogom senke koju je imao u firmi u kojoj godinama radi. Nakon srčanog udara koji doživi njegov poslovni partner, Roman je prinuđen da napusti firmu, dok mu bivši student,njegovog partnera nudi posao u jednoj od prestižnih advokatskih firmi. Roman odbija da proda svoje principe i ne veruje u mladog ambicioznog advokata, ali zbog teške finansijske situacije odlučuje da ipak prihvati posao.

Film/TV ponedeljak 5.03. 12:37 Komentara: 0
strana 1 od 2 idi na stranu