"Doušnik": Sve što se očekuje od dobrog američkog filma

Ovaj politički triler u režiji Stivena Spilberga jeste priča o prikrivanju informacija i obmanjivanju građana koje je trajalo tokom mandata četiri predsednika SAD, te o guranju prve žene u čijem vlasništvu su jedne novine i njenog tvrdoglavog i srčanog urednika u nepredvidivu i neprijatnu borbu štampe i vlade.

Upozorenje: spoiler alert

Podeli

Piše: Dunja Matić, studentkinja treće godine osnovnih studija dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu

Iako štampane novine više nisu značajan deo života na način na koji su nekad bile, filmovi poput Doušnika, ali i Zodijaka (Dejvid Finčer), ili Pod lupom (Tom Makarti) i dalje uspevaju da uhvate pažnju publike i da je ne ispuštaju.

Doušnik se, međutim, izdvaja po kvalitetu i jednostavnosti priče; ovim filmom Spilberg nudi čvrst, lucidan, izuzetno zadovoljavajuć prikaz Pentagonskih papira iz vizure Vašington posta i žene na čelu novinske kuće – Katarine Graham.

Radnja je smeštena u šezdesete godine prošlog veka; Daniel Elsberg, vojni analitičar, pridružuje se američkim trupama u delu za koji je nadležan ministar odbrane Robert Meknamara. Maknamara u zvaničnim izjava tvrdi da je američki rat u Vijetnamu napreduje odlično - Elsberg, međutim, svedoči drugačijem stanju, i prosleđuje kopije klasifikovanih izveštaja o ratu novinarima u Nju Jork Tajmsu.

Istovremeno, vlasnica Vašington Posta, Katarina Graham (Meril Stip), pokušava da odgovorno radi kao izdavač i vlasnik novina, te da ne poklekne pod sumnjom i pritiskom koji joj se nameću kao jedinoj ženi na toj poziciji.

Dodatne muke u tome joj stvara Ben Bredli (Tom Henks), urednik Vašington Posta, koji juri dobre priče i pokušava da nadmaši Nju Jork Tajms.

Kada izlaganje vladine dugotrajne prevare američke javnosti postane obustvaljeno sudskom zabranom protiv Tajmsa, priča ostaje na Vaštington Postu, i odluci oko koje Bredli i Graham moraju da se slože – da li će sakriti priču čije obljavljivanje može biti kobno po mnoge, ili će izabrati da objave priču od značaja za celu državu i time učvrste Vašington Post kao važnu novinarsku instituciju.

Film "Ja, Tonja": Mračna strana američkog sna

Film "Advokat": Koliko (nas) košta nepravda?

Get Out: Zaslužene nominacije za Oskara ili...?

Spilberg ovu isprepletenu i zabavnu priču postavlja sa odličnom preciznošću i suptilnom podsećanju na različite političke režime kroz istoriju i svet, sa posebnim odjekom na mandate Donalda Trampa.

Osim toga, Doušnik govori i o problemima modernog doba: onim sa kojim se susreću žene na višim pozicijama u društvu ili poslu, o borbi i želji pojedinaca da napravi promenu, o značaju žurnalistike i vesti u kontrolisanju ili jačanju vlasti.

Neverovatna glumačka ekipa nije razočarala već upravo nadmašila očekivanja; lakoća i prirodnost kojom Meril Strip dočarava Kej Graham pleni svakim pokretom, dok je Tom Henks pronašao nit u Benu Bredliju koja dira svakog u publici: unutrašnji žar i želja za priznanjem koja je jača od svake pretnje.

Suptilna, prirodna režija u kombinaciji sa odličnim rediteljskim rešenjima koja i od samog štampanja novina prave sjajnu sekvencu je ono što filmu daje svevremeni sjaj i glamur američkog filma.

Ovaj film je upravo ono što se očekuje od dobrog američkog filma: sjajna režija koja pomoću odličnog scenarija, jasnih i životnih likova koji kratkim i britkim replikama dočaravaju suštinu karaktera, te odlične fotografije i produkcije, uspeva da od jednostavne priče o štampanju reportaže napravi napet i emotivan triler o pobedi pravde i istine.

Doušnik je priča o herojima u vremenu i okolnostima u kojima živimo i podsetnik da ushićenost i napetost koju stvara borba da se slome okovi društva i hijerarhije, pobegne iz kruga sigurnosti i izbori za pobedu pravde i istine nema premca.

Film/TV

Film "Advokat": Koliko (nas) košta nepravda?

Film Roman J. Israel esq. je priča o advokatu zarobljenom u idealističkom vremenu u potpunosti saživljenim sa ulogom senke koju je imao u firmi u kojoj godinama radi. Nakon srčanog udara koji doživi njegov poslovni partner, Roman je prinuđen da napusti firmu, dok mu bivši student,njegovog partnera nudi posao u jednoj od prestižnih advokatskih firmi. Roman odbija da proda svoje principe i ne veruje u mladog ambicioznog advokata, ali zbog teške finansijske situacije odlučuje da ipak prihvati posao.

Film/TV ponedeljak 5.03. 12:37 Komentara: 0

Izvini, prijatelju, Herkul Poaro je samo jedan, a to nisi ti

Skrolovao sam tako po Fejsbuku pre nekoliko dana do besmisla (kao da je smisla ikada i bilo) i posle snimaka neobično šarenih obroka sa objašnjenjima kako ih spremiti, gomile selfija, fotografija beba koje se šire kao najsmrtonosniji virus i nešto muzike naleteo sam na trejler za “Ubistvo u Orijent ekspresu”.

Film/TV četvrtak 8.06. 17:15 Komentara: 50

Šta bi bilo da je Hilari pobedila

U nekom trenutku stvarnost uvek postane čudnija od fikcije. Tako je i TV serija „Kuća od karata“ sa dolaskom Donalda Trampa na mesto američkog predsednika, u potpunosti izgubila svoju subverzivnost jer je stvarnost odavno prevazišla.

Film/TV nedelja 4.06. 11:08 Komentara: 9

Nevidljivi svedok (Contratiempo)

Španski filmovi često pronalaze mesto na repertoarima naših bioskopa. Ako se uzme u obzir da je u pitanju zemlja iz koje su potekli Luis Bunjuel, Pedro Almodovar, ali i Alehandro Amenabar i mnogi drugi reditelji čija su ostvarenja doživela internacionalni uspeh, možemo reći da je u pitanju plodna i raznovrsna kinematografija koja zaslužuje pažnju.

Film/TV utorak 18.04. 09:09 Komentara: 2
strana 1 od 104 idi na stranu