Najbolja filmska venčanja

U susret novom potencijalnom britanskom filmskom hitu, I Give It a Year, koji počinje urnebesnom scenom venčanja, britanski Independent napravio je listu najboljih svadbenih scena prikazanih na velikom platnu.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.01.2013.

17:31

Default images

Kada jedan film počne romantičnom scenom venčanja, to obično znači da će nešto krenuti naopako. Tako i jeste u novom filmu Dema Mazara „I Give It a Year”, u kome sve zvanice, uključujući i sveštenika, veruju da je mladencima - urednici magazina Net (Rouz Birn) i sirotom piscu Džošu - (Rejf Spol) suđeno da se rastanu pre prve godišnjice.

U scenu venčanja ubačeni su i sumnjičave prije i prijatelji, brojni gosti i čudan kumov govor. Ono što je reditelj shvatio, poput mnogih kolega pre njega, jeste da najbolju filmsku scenu venčanja ne čini romansa već sve ostalo. Evo nekih od njaboljih filmskih svadbi, po izboru britanskog Independenta:

The Graduate (1967)
Diplomac

Ben Bredok (Dastin Hfoman) upropastio je veliki dan Elejn Robinson (Ketrin Ros) tako što je upao u crkvu, pobio se sa nekoliko gostiju, ukrao mladu i krstom zaglibio vrata.

U ovoj sceni nije došlo do sklapanja braka, ali ona prati zlatno pravilo filmskih venčanja - šta god da se desi, ljubav mora da pobedi. The Godfather (1972)
Kum

„Nijedan Sicilijanac ne može da odbije neku molbu na dan venčanja svoje kćeri!”

Na početku mafijaškog epa Frensisa Forda Kopole, Konstancija „Koni” Korleone (Talija Šajer) udaje se za Karla Ricija (Đani Ruso) ali sve se vrti oko mladinog oca, Vita (Marlon Brando). Tata koristi priliku da u kući obavi porodične poslove dok se veliko italijansko venčanje odigrava napolju, na sunčanom danu. Marie Antoinette (2006)
Marija Antoaneta

Kirsten Danst je mogla dva puta da se nađe na listi. Osvojila je nagradu za najbolju glumicu na Kanskom festivalu za ulogu u „Melahnoliji” Larsa fon Trira, koja počinje višeslojnom i na trenutke urnebesnom scenom venčanja, ali njen drugi brak bez ljubavi je taj koji je ubo u žicu.

Antoanetino venčanje za Luja XVI (Džejson Švarcman) obiluje kičom i bezbrižnoću uz muzičku pratnju „Ceremony” benda New Order. Rediteljka Sofija Kopola pokazala je da su velike svadbene scene u tradiciji njene porodice. The Wedding Singer (1988)
Svadbeni pevač

Ovaj film pokazuje poslovnu stranu večanja. To su ljudi, od kuvara do krojača i, naravno, benda, koji u svadbi vide priliku da zarade koji dinar. Jedno venčanje stapa se sa drugim, ali najbolje je ono između Sindi i Skota na kome svadbeni pevač slomljenog srca (Adam Sendler) krešti „Love Stinks”. The Princess Bride (1987)
Princeza nevesta

Urnebesna scena u kojoj se Baterkap (Robin Rajt) udaje za princa Hamperdinka (Kris Sarandon) u ugovorenom braku pokazuje značaj poštovanja svadbenog protokola.

Zabrinut da će se na ceremoniji svakoga časa pojaviti princezina prava ljubav Vestli (Keri Elvis), Hamperdink kaže svešteniku (Piter Kuk) da požuri sa čitanjem. Nažalost, u svoj toj žurbi, sveštenik izostavlja deo u kome Baterkap treba da kaže „Da”. Savršeno. Monsoon Wedding (2001)
Monsunska svadba

Ceo film Mire Nair, osvajač „Zlatnog lava” u Veneciji, odvija se tokom četvorodnevnog indijskog venčanja. Bolivud je često bio izvor velikih svadbenih scena i tužnih ljubavi, a Mira Nair uvela je tu tradiciju u 21. vek ovom pričom o modernom ugovorenom braku.

Scena u kojoj se mlada otvara o svojoj romantičnoj prošlosti je dirljivija od sveg igranja i pevanja pre i posle toga. Arthur (1981)
Artur

Dadli Mur je pijan u svim ključnim trenucima u ovoj klasičnoj komediji gde igra otelovljenje anti-heroja. Na dan svog venčanja on shvata da je ženidba za Suzan iz više klase (Džil Ajkenberi) prevelika cena da bi ostavio svoju pravu ljubav, seksi konobaricu Lindu (Lajza Mineli).

Artur je toliko pijan da se sruši na putu ka oltaru. The Deer Hunter (1978)
Lovac na jelene

U sceni u kojoj grupa radnika iz Pensilvanije prisustvuje Stivenovom (Džon Sevidž) venčanju nalazi se nagoveštaj traume koja će da usledi. To je dirljiva i strastvena scena - ceremonija sazrevanja pre nego što momci budu regrutovani i poslati u Vijetnam.

Ključni trenutak je kada mladenci piju vino iz pehara, naizgled bez prosipanja, pošto niko nije primetio kapljicu na Andželinoj venčanici, koja će predskazati prolivenu krv i naglo odrastanje. Wedding Crashers (2005)
Lovci na deveruše

Ovo je prvi svadbeni film namenjen isključivo muškarcima u kome se ističe činjenica da su venčanja sjajna prilika da se zabavite i napijete. Džon (Ouen Vilson) i Džeremi (Vins Von) su posrednici u razvodima koji muvaju ribe na svadbama. Sve se svodi na seriju igranja, alkoholisanja i delirijuma dok Džeremi ne napravi grešku i ode u krevet sa Glorijom (Ajla Fišer), ćerkom američkog sekretara finansija (Kristofer Voken).

Reakcija u kojoj Glorija kaže Džeremiju da je devica je za pamćenje. The African Queen (1951)
Afrička kraljica

Ovo je verovatno najromantičniji i najtužniji svadbeni obred ikada zabeležen na celuloidu. Venčanje između Čarlija (Hemfri Bogart) i Rouz (Ketrin Hepbern) odvija se na brodu na moru, vrlo romantičnom okruženju, međutim, oni su upravo osuđeni na smrt vešanjem i venčanje je poslednje što će uraditi pre smrti. Fidler on the Roof (1971)
Violinista na krovu

Ima mnogo sjajnih venčanja u mjuziklima, ali među njima se ističe „Sunrise and Sunset” iz „Violiniste na krovu” jer pokazuje ne samo srećne mladence već i kako venčanje zbližava porodicu i zajednicu. Four Weddings and A Funeral (1994)
Četiri venčanja i sahrana

„Working Titkle” je majstor za scene venčanja. Kao što naslov i kaže, ovde su na meniju četiri venčanja, a najbolje je ono treće po redu - između Keri (Endi Mekdauel) i Hamiša (Korin Redgrejv) dok naš smušeni junak Čarls (Hju Grant) gleda onu koja mu je izmakla.
Vrhunac njegove karijere. Koja scena venčanja je vama ostala u sećanju?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: