Kultura

Ponedeljak, 19.02.2018.

14:43

Kovačiću i Martinoviću nagrada "Radoje Domanović"

Profesoru Pavlu Kovačeviću i Savi Martinoviću danas je uručena nagrada Udruženja književnika Srbije "Radoje Domanović" za 2017. godinu za ukupan doprinos srpskoj satiri.

Izvor: Tanjug

Kovačiću i Martinoviću nagrada
Foto: Youtube Screenshot/ Телевизија Храм

Jednoglasnu odluku je doneo žiri u sastavu: Radomir Andrić (predsednik), Milovan Vitezović, Petar Žebeljan, Slađana Mitrović, Radoslav Tilger, Aleksandar Čotrić i Bojan Ljubenović.

U obrazloženju je navedeno da je Pavle Kovačević (1940) u književnom stvaralaštvu dostigao vrhunske domete, a kao aforističar ušao u sazvežđe velikana satire već prvom knjigom "Do sarkazma i napred" (1967).

"U Kovačevićevom opusu najviše fasciniraju dubina njegovih zapažanja i slikovitost i elegancija književnog stila", ocenio je žiri.

Ono što posebno ističe Savu Martinovića (1935) u vrhunskom jatu srpske satire je, prema zapažanju žirija, njegovo ogledanje u čitavom nizu žanrova - aforizmu, epigramu, priči, mikro-zapisu, mikro-eseju, pitalici i romanu.

"Njegovoj znatiželji i literarnom gabaritu tesni su svi okviri i zato ih neprestano menja i razmiče", stoji u obrazloženju koje je pročitao Čotrić.

Martinović je rekao da se divi žiriju koji je sa toliko preciznosti dodelio nagradu Pavlu Kovačeviću, ali i da se ponosi onim koji sa njim dobija istu nagradu i od koga je, iako je mlađi, učio da piše satiru.

Kovačević se uz mnogo humora osvrnuo na odnos naroda i vođa, u čijoj koži, kaže ne bi bio, i naglasio da ne treba težiti krajnosti te da "satiričar drži centar - Srbin u Srbiji sa širokim krilima revolucije i demokratije", da "svako pero orla treba da bude na svojoj strani, ali međusobno u slozi", a aforizmima je ilustrovao da su potomci vođe.

Za najbolju knjigu satire na srpskom jeziku nagrada "Radoje Domanović" dodeljena je Milanu R. Simiću za knjigu aforizama "Žulj na žulj" (Društvo "Trag" i časopis "Naš trag"), Jeremiji Lazareviću za knjigu poezije "Filozofija" ("Filip Višnjić") i Janku Jeliću za knjigu priča "Zlatni čovjek" (Matica srpska - Društvo članova u Crnoj Gori).

Jelić je rekao da svima njima u Matici srpskoj - Društvu članova u Crnoj Gori znači priznanje "Radoje Domanović" na putu borbe za srpski jezik, Lazareviću je nagrada novi impuls da "više misli i knjizezvno dela na Domanovićev način", a Simić je aforizmima zahvalio na nagradi koja mu predstavlja "čast i obavezu".

Simić (1959) je u knjizi "Žulj na žulj", pišući o izbornim manipulacijama, nedostojnosti nosilaca funkcija, cenzuri, samocenzuri, doušnicima, tajnim službama, isledjivanju, likvidacijama političkih protivnika, sudskim procesima i zakasnelim rehabilitacijama, doveo u sklad svoju angažovanost i estetiku, aktuelnost i univerzalnost, direktnost i aluzivnost.

Lazarević (1955) knjigom "Filozofija" ponudio je čitaocima delo u kojem, pored duhovnosti, smirenosti i misaonosti, demonstrira građansku smelost i satirični duh za poeziju inspirisanu društvenim zbivanjima, a u njegovim stihovima, prema oceni žirija, ima snage, oštrine i zamaha, kao i čežnje za uzvišenim i nedokučivim.

Priče u zbirci "Zlatni čovjek" ispričane su zanimljivo, lako, neusiljeno, životno, neposredno sa originalnim, izvornim humorom, prepoznatljivim za Janka Jelića (1979), a paradoksalnost situacija u koje dospevaju likovi, ironija i sarkazam koji se na to nadograđuju, stvaraju zdrav i jedar humor.

Za teorijski doprinos satiri nagrađen je Vitomir Teofilović (1943), za knjigu "Eseji o aforizmima o romanima o pesmama" (Gea), koju je žiri ocenio kao književni podvig, kapitalno izdanje i enciklopediju srpske satire, posebno aforistike.

"Teofilovićev stil je elegantan, jasan, lapidaran i sadržajan. Ako je Stanislav Ježi Lec vratio aforizmu ugled svojim "Neočešljanim mislima" na literarnom planu, Vitomir Teofilović je to učinio knjigom "Eseji" na književno-teorijskom polju", navedeno je u obrazloženju.

Teofiloviće je rekao da ga je na pisanje nagrađene knjige, prve u trilogiji, podstakao jedinstven slučaj da pola stoleća na ovom prostoru veliki broj ljudi piše vrhunsku satiru, te je dao skice portreta sedmoro, kako je rekao, velikana satire, i pokazao čitavu biblioteku našeg humora.

Priznanje "Ekselencija satire", koje se dodeljuje najboljim stranim satiričarima, pripala je Ljubomiru Feldeku iz Bratislave, Mihailu Vešimu iz Sofije i Vladislavu Vlahoviću iz Podgorice.

Vlahović je zahvalio posebno onima koji ga inspirišu na pisanje i istakao da "sloboda rađa smeh, a smeh slobodu". Prethodno je laureate pozdravio Radomir Andrić, predsednik žirija i UKS-a, koji je govorio o Domanoviću kao "predvodniku satire i humora na Balkanu", koji je ukazao na svevremenu izvitopirenost vlasti, kao i o značaju humora i književnosti koja, kazujući istinu, "otrežnjava od otrova svakodnevnice".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: