Kultura

Sreda, 10.05.2017.

08:41

Sutra otvaranje Paviljona Srbije na Bijenalu u Veneciji

Izložba "Enklavia - Slikarstvo, posledica ovakvog života", sa delima troje umetnika - Vladislava Šćepanovića, Dragana Zdravkovića i Milene Dragičević, biće otvorena sutra u Paviljonu Srbije u Đardinima, u okviru 57. Međunarodne izložbe savremene umetnosti u Veneciji.

Izvor: Tanjug

Sutra otvaranje Paviljona Srbije na Bijenalu u Veneciji

Izložba, sa kojojm se Srbija predstavlja na najznačajnijoj manifestaciji savremene umetnosti u svetu, obuhvata tri ciklusa umetnika različitih izražajnosti - Šćepanovićev "Playground", Zdravkovićev "Stanje hibernacije" i "Podizanja za Transatlantiku" Milene Dragičević.

"Enklavia" je, prema rečima kustosa izložbe Nikole Šuice, neka vrsta gramatičke izvedenice s ozbirom da iznad ulaza u Paviljon stoji uklesan natpis "Jugoslavia", ali je "isto tako i jedna objava razmišljanja o tome gde se nalazimo danas i zašto baš slikarstvo i zašto te dvodimenzionalne predstave troje različitih slikara".

Troje umetnika, svako ponaosob, ispoljava osvešćen pristup u stvaranju zaustavljene slike unutar realnosti preopterećene globalnim tranzicionim procesima ekonomije i društva, kontrolisanim ratovima, migracijama, tendencioznim upotrebama istorijskog sećanja.

"Mi smo nataložili iskustvo pamćenja i sećanja i pravaca koje je modernizam i ideja napretka nosila i dovela do različitih ekonomskih i društvenih prekrajanja, do različitih propasti, jer i pre 20-tak godina smo govorili o krizi društva, umetnosti, poredaka i indivudualnosti. Sve te slojeve izložba na vrlo raznolike načine, bez etnografskih olakšica, pokušava da predstavi", objasnio je Šuica.

Izložba, prema rečima kustosa, pokreće pitanja "ne samo medijski pretovarene današnjice nego i vrlo intrigantnih svirepih okolnosti u kojima današnja medijska slika postoji".

Zdravković u Veneciji izlaže dela iz ciklusa "Stanje hibernacije", koje opisuje kao stanje izmešteno iz realnosti, kao vid bega i društvene angažovanosti sa željom da skrene pažnju da je neko toliko izrevoltiran stanjem u društvu da pokušava da se distancira iz svega toga. Šćepanović se bavi zloupotrebom dece u globalnoj ekonomiji rata, globalnim medijima i zloupotrebom softvera u produkciji rata i destruktivnosti.

Dragičević će izložiti osam slika iz serije, koja je još u procesu nastajanja, a "Transantlantiku" opisuje kao mesto porekla, dok za svoja dela kaže da u tom kontekstu predstavljaju darivanje ili prinošenje. Poseban segment izložbe, prema rečima komesara nastupa Srbije na Bijenalu, Slobodana Nakarade, predstavlja "Zid ličnih objava" sa dokumentarnim materijalom (video i fotografije) kojim su umetnici dodatno doprineli konceptu izložbe i odgovorili na temu ovogodišnjeg Bijenala - "Viva Arte Viva". ,

O samom prostoru Paviljona, Nakarada je rekao Tanjugu, da su dobijeni svi uslozi za ovogodišnju izložbu uz minimalne arhitektonske intervencije, koje je postavka zahtevala, kao što je izgradnja dodatnih pregradnih zidova i montiranje brisoleja na lanterni, kako bi se sprečio prodor intenzivne svetlosti i dobilo difuzno osvetljenje.

Bijenale zvanično počinje 13. maja i traje do 26. novembra, pozvano je 120 umetnika iz 51 zemlje, a njih 103 prvi put učestvuje. Izložba će obuhvatiti 85 nacionalnih postavki i prvi put učestvuju tri zemlje: Antigva i Barbuda, Kiribati i Nigerija. Prema rečima direktora Paola Barate, Bijenale je posvećeno otvorenom dijalogu između umetnika i između umetnika i publike, a ta misija je ove godine postala i tema Bijenala koje “slavi i zahvaljuje na postojanju umetnosti i umetnika čiji svetovi proširuju naše poglede i prostor našeg postojanja”. Kustos 57. Bijenala Kristin Masel naglašava da u današnjem svetu punom konflikta i šokova, umetnost svedoči o onome najdragocenijem što nas čini ljudskim bićima. "Umetnost je prostor za razmišljanje, individualni izraz, slobodu i fundamentalna pitanja.

Umetnost je poslednji bastion, koji neguje iznad i izvan trendova i ličnih interesa i stoji kao nedvosmislena alternativa individualizmu i ravnodušnosti”, pojasnila je Masel. Ona smatra da je uloga, glas i odgovornost umetnika važnija nego ikad i naglašava da je “Viva Arte Viva” uzvik i strastveni povik za umetnost i umetnike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: