Svet

Utorak, 16.06.2015.

12:31

Presuda: Preuzimanje AIG-a nezakonito

Arbitražni sud u Vašingtonu je presudio da je vladino preuzimanje osiguravajuće kuće AIG na vrhuncu finansijske krize bilo nezakonito.

Izvor: Tanjug

Default images

Taj sud je, međutim, odbio da isplati odštetu vrednu više milijardi dolara osnivaču AIG-a, Henku Grinbergu.

U presudi suda se navodi da njujorški ogranak američke centralne banke (Fed) nije imao ovlašćenje da pozajmi novac posrnuloj kompaniji i da preuzime njen kapital u septembru 2008. godine, odnosno istog vikenda kada je došlo do kolapsa američke banke Liman braders, prenosi agencija Frans pres.

"Fed nije imao pravo da kontroliše i upravlja kompanijom kojoj je dodelio veliki kredit", navodi se u presudi sudije Tomasa Vilera, i dodaje da bi Grinbergova kompanija, Star internešnel, ostala bez ičega da vlada nije priskočila u pomoć, zbog čega su neosnovana njegova potraživanja u visini od 40 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

17 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: