Ponedeljak, 20.10.2014.

21:25

Advokat: Bandić tvrdi da nije kriv

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić odbacio je večeras pred istraziteljima USKOK-a bilo kakvu povezanost s korupcijom u gradskoj upravi i Zagrebačkom holdingu.

Izvor: Beta

Default images

To je novinarima rekao njegov advokat Krešimir Krsnik. Bandićevo ispitivanje trajalo je oko sat vremena, a potom ga je policija oko 20 časova odvela iz sedišta USKOK-a u centru grada.

Nešto ranije ispitani su i ostali uhapšeni, medju njima i predsednik uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić i preduzetnik Petar Pripuz, vlasnik firme Cios koja se bavi sakupljanjem i primarnom preradom industrijskog otpada.

Prema rečima njihovih advokata, obojica su iznosila aktivnu odbranu.

U jednoj od najvećih antikorupcijskih afera čiji je cilj otkrivanje nezakonitosti u radu gradske uprave i Zagrebačkog holdinga, uz Bandića, Ljubičića i Pripuza privedeno je još 16 osoba, medju kojima i najbliži saradnici gradonačelnika.

Uhapšeni su direktori gradskih preduzeća - Plinare Ante Dodig, Čistoće Miljenko Benko, javnog gradskog prevoza ZET Ivan Tolić, ali i šef Kancelarije gradonačelnika Miro Laco, šef stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum i specijalni savetnik gradonačelnika Željko Horvat.

Medju uhapšenima su, kako prenose mediji, glavni sekretar zagrebačkog sportskog saveza Zdenko Antunović, načelnica odeljenja za pravne poslove u Gradskoj kancelariji za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović i njena zamenica Ines Bralić, kao i referent za javnu nabavu Filip Čulo.

Svi osumnjičeni sutra bi trebalo da budu izvedeni pred istražnog sudiju koji odlučuje o pritvoru.

Policija je potvrdila da je u nedelju uhapšeno više osoba zbog niza koruptivnih radnji, zloupotrebe položaja i ovlašćenja i trgovanje uticajem, ali se još zvanično ne zna o kojim je krivičnim delima reč.

Spekuliše se, medjutim, da se istraga protiv Bandića, Ljubičića i Pripuza povezuje s poslovima zbrinjavanja otpada u korist Ciosa, malverzacijama sa zemljištem i sumnjivim zapošljavanjima.

Navodno se istražuje i neplaćen porez za Bandićevu kampanju za predsednika Hrvatske 2009. godine, kada je u drugom krugu poražen od aktuelnog predsednika Ive Josipovića, kandidata Socijaldemokratske partije (SDP).

Mediji pišu da su na meti istrage ugovori Grada s firmama u Pripuzovom vlasništvu, u vrednosti oko 7,5 miliona kuna (oko milion evra).

Portal Indeks piše da uhapšeni gradonačelnik Zagreba Milan Bandić iza sebe ima dvadesetak afera i za svaku od njih je dobijao po krivičnu prijavu, ali nijedna od njih nije izvršena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: