Petak, 09.12.2011.

21:16

Sirija: Poginula 24 demonstranta

U Siriji su poginula 24 učesnika antivladinih demonstracija kada je policija počela da puca na njih.

Izvor: Beta

Default images

Prema podacima te sirijske organizacije, među poginulima ima i četvoro dece.

Masovni protesti protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada održani su širom zemlje, a najviše ljudi okupilo se na ulicama Dere na jugu zemlje, Idleba na severozapadu, i u centralnosirijskim gradovima Homsu i Hami.

Sirijska organizacija je saopštila da je u Homsu i okolini ubijeno jedanaest civila, među kojima troje dece uzrasta od 10 do 14 godina. U okolini Damaska poginulo je petoro, u Hami četvoro ljudi, a u Idlebu i Deri su poginula četiri demonstranta.

Nacionalni sirijski savet, čiji su članovi pripadnici opozicionih partija, je saopštio da strahuje da bi u Homsu, jednom od glavnih uporišta protivnika sirijskog režima, moglo da dođe do "masakra".

"Sve informacije kojima raspolažemo, svi video snimci, ali i aktivisti na terenu potvrđuju da se režim sprema da počini masakr kako bi ugušio revoluciju u Homsu i zaplašio ljude u ostalim regionima", navodi se u saopštenju Saveta.

Prema Savetu, oko Homsa su raspoređeni jake vojne snage, među kojima su hiljade vojnika i veliki broj oklopnih vojnih vozila.

Opservatorija u Londonu je saopštila da je u gradovima Duma i Sakba danas došlo i do žestokih sukoba između pripadnika sirijske vojske i dezertera.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, od marta, kada su u Siriji počeli masovni protesti protiv Bašara al Asada i njegove vlade, poginulo je više od 4.000 ljudi.

U intervjuu koji je u sredu dao američkoj televiziji ABC Bašar al Asad je rekao da ne veruje u podatke Ujedinjenih nacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: