Kultura

Nedelja, 21.02.2016.

11:20

“Buba u uhu" sutra na sceni Sava Centra 1650. put

Predstava "Buba u uhu" Žorža Fejdoa u režiji Ljubiše Ristića biće sutra izvedena 1650. put i to na sceni Velike dvorane Sava Centra.

Izvor: Tanjug

“Buba u uhu
Foto: Screenshot

Ristićeva diplomska predstava igrana je na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta 44 godine i za to vreme je videlo više od milion gledalaca, ali je nakon smrti Nikole Simića skinuta sa repertoara i nastavila svoj život u KPGT u novoj postavi sa mladim glumcima predvođenim Lazarom Jovanovim.

Ristić je na nedavnoj konferenciji za novinare najavio da će se na sceni Sava Centra pojaviti i glumci svih generacija koji su prošli kroz predstavu, u prvom redu Rada Đuričin, Branka Petrić i Vlasta Velisavljević, koji su sa Simićem bili u prvoj postavi 1971. godine.

"Okupljamo se da se setimo Nikole Simića i svih onih koji su tokom 44 godine prošli kroz "Bubu". Nova-stara Buba je sećanje i poštovanje za Bojana Stupicu i Marjana Lovrića koji su odgovorni i zaslužni što se "Buba" rodila, za Zoricu Šumadinac, Slobodana Đurića, Morisa Levog, Marka Todorovića, Branka Milenkovića, Vladislava Lalickog, Duška Cceklića", istakao je Ristić.

On je pozvao publiku da dođu u SC i povežu sve te generacije koji čine istoriju pozorišta, podsetivši da su u "Bubi" svoju karijeru započinjali i gradili i Voja Brajović, Milan Lane Gutović, Boro Stjepanović, Irfan Mensur, Aleksandar Berček i na desetine drugih glumaca.

Jovanov, koji tumači uloge Ssandebiza i Poša, kaže da je čast i privilegija "ući u cipele Nikole Simića", zahvalan svojim kolegama sa klase, jako dobroj energiji i njihovom prijateljskom odnosu.

Ristić smatra da je tajna uspeha i trajanja "Bube u uhu" u tome što je neodoljivo smešna i u isto vreme smrtno ozbiljna i govori o onome o čemu komedija uvek govori - o ljudskim manama, nesavršenostima, o tragičnom pokušaju čoveka da ispuni ono što želi i hoće, o sudaru sa svačim što ga snađe u životu.

Reditelj se 1971. suprostavio uvreženim mišljenjima o tome kako se igra vodvilj i Fejdo, oslonivši se na nemu komediju Ccarlija Ccaplina i teatar apsurda, stvorivši komediju koja je ušla u svoju 45. sezonu.

Za SC novu scenografiju i kostime pripremili su Nemanja Petrović i Zdravka Kulier po ugledu na rad Vladislava Lalickog i Vanje Vukić iz 1971. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: