Petak, 28.08.2015.

16:49

Sen Lo: Broj izbegle dece u Srbiji se povećao

Mišel Sen Lo, direktor UNICEF-a u Srbiji, kaže da se broj izbegle dece sa ratnih područja u poslednja četiri dana povećao.

Izvor: B92

Default images

On je u "Kažiprstu" na TV B92 rekao da su pred UNICEF-om veliki izazovi jer je oko 4.000 izbegle dece bez roditelja ili staratelja.

"Ima oko 4.000 dece bez pratnje, a sistem ih adekvatno ne prepoznaje. Tepko je utvrditi da li je reč o maloletniku ili nekom ko ima 18 godina. Tu decu sistem ne registruje, a ona ne žele da se odvoje od grupe sa kojom se kreću", kaće Sen Lo.

On je dodao da je samo četvoro dece do sada smešteno u Dom za decu bez roditeljskog staranja.

"Najkopleksniji zadatak sada ima Vlada Srbije, UNHCR i Crveni krst. Mi pružamo podršku, pomažemo pristigloj deci, ali i pravimo procene i na osnovu njih planove za novi talas izbeglih", dodaje.

Kako navodi, UNICEF se priprema za mogućnost da izbeglice ostanu u Srbiji tokom zime, te su potrebni planovi osim sa prehranjivanje, smeštanje i zbrinjavanje dece i za obrazovanje mališana.

"Sada se broj izbeglica povećava i moramo da se izborimo sa situacijom koja će nastati. Regionalna saradnja nam je veoma važna, jer oni dolaze iz različitih pravaca i i sto tako kreću se ka različitim zemljama. Zajedno sa našim partnerima smišljamo strategiju odgovora u Evropi, a razgovaraćemo i sa vladama zemalja iz kojih izbeglice potiču i vladama zemalja u kojima bi mogle da odu", kazao je on.

Kada je reč o srpskom teniseru Novaku Đokoviću, koji je nedavno postao globalni ambasador UNICEF-a, Sen Lo kaže:

"UNICEF prepoznaje podršku i doprinos Novaka Đokovića, ali on ne može samo UNICEF-u. NJegova uloga uzora deci koja prevazilazi državne granice je veoma važna i njemu je zaista stalo. On je zaslužio taj status i nadam se da će uspeti da mnogima prenese da je ulaganje u decu najbolja moguća investicija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: