Šta je u kasarni na Topčideru

Vrhovni savet odbrane kasarnu na Topčideru je otvorio za javnost.

Izvor: B92

Subota, 12.02.2005.

10:41

Default images

Potez VSO-a napravljen je posle nagađanja medija da je ubistvo gardista u Topčideru u direktnoj vezi s haškim beguncima i tajnim skloništem u toj kasarni. Prvom obilasku, međutim, prisustvovali su samo državni mediji.

Na Internet-stranici Ministarstva odbrane Srbije i Crne Gore navodi se da su novinari u objekat na Topčideru prvi put ušli u prisustvu ministra odbrane Prvoslava Davinića, njegovog zamenika Vukašina Maraša i načelnika Generalštaba Vojske SCG Dragana Paskaša. Davinić je za Radio-televiziju Srbije objasnio da poseta objektu nije bila najavljena, kako bi se moglo kazati da nije bilo priprema togobjekta, u slučaju da se u njemuskrivaju neki od haških optuženika.

Davinić je rekao da su on, Maraš i Paskaš pozvali predstavnike Kancelarije Haškog tribunala u Beogradu da se priključe ekspediciji, ali da su oni zaključili da u ovom trenutku možda ne bi bilo konstruktivno da to čine.

Saradnik ministra odbrane za odnose s javnošću Rada Stošić, kaže da ne zna zašto su tom događaju mogli da prisustvuju samo državni mediji: "Tamo se išlo nenajavljeno, doneta je odluka da, simbolično rečeno, bude napravljen prepad, da se pokaže da nije pripremano, nego da bude otvoreno za javnost. Mislim da tu neće biti spora, da kasnije neće biti problema da to bude snimljeno, ali danas je bio kriterijum da prisustvuju samo državna televizija i Tanjug."

Ko nije hteo da uđe i zašto

Unutrašnjost Karaša
Prvoslav Davinić je rekao i da je VSO krajem oktobra prošle godine dozvolio članovima Komisije za ispitivanje okolnosti pogibije dvojice gardista na Topčideru da obiđu taj podzemni objekat, ali da oni to pravo nisu iskoristili. Predsednik Nezavisne komisije Božo Prelević potvrdio je tu tvrdnju.

"Tražili smo da nam daju uzorke DNK-materijala od okrivljenih pred Haškim tribunalom da bismo znali koga uopšte da tražimo jer bez DNK-uzoraka vi samo turistički možete da obiđete taj objekat. S druge strane, kada je skinuta državna tajna i dozvoljen ulaz u objekte, nisu bili oslobođeni državne tajne pukovnik Bojić i pukovnik Ćosić, koji je trebalo da nam pokažu gde su izlazi iz tog objekta. Bez njih, nama ulazak u tunel ne bi ništa značio. Državna komisija bi ušla u tunel i samo bi ga videla što je beznačajno bez skidanja bioloških tragova sa kvaka, kreveta i upoređenja sa uzorcima DNK osoba koje traži Hag", kaže Prelević.

Šta kažu analitičari

Uz operativnu salu, kabinete i centre veze u objektu, prvi put su prikazani snimci i luksuznih prostorija za boravak i smeštaj rukovodstva, brojnih vojnih kabineta, ali i kuhinja, trpezarija, ambulanti i salona. Međutim, način na koji je za javnost otvoren objekat u Topčideru za B92 komentariše vojni analitičar Aleksandar Radić.

"Nažalost, mislim da je ministar odbrane odlučio da pokaže Karaš na jedan vrlo nespretan i neuviđavan način, u trenutku kada je trebalo samo njemu za ličnu promociju. Niko ne može, na osnovu posete strogo kontrolisanih novinara, da proceni da li je zaista postojala mogućnost da se tu krije neko od haških optuženika, ili ne. Upravo mislim da može da se postigne samo kontraefekat prema inostranstvu. Tolikim insistiranjem na tome da nije moguće da se Mladić, ili neko drugi, tu nalazio, zapravo se privlači nepotrebna pažnja na nešto što je deo svakodnevice, deo imovine svake vojske", rekao je Radić.

Ljubodrag Stojadinović, novinar "Politike", kaže da je od ranije poznato da u kasarni na Topčideru postoje prostorije koje mogu poslužiti za skrivanje određenih osoba. "Ministar odbrane, ako se sećate, posle tragedije je rekao da tamo postoji neka kuća koju su, kao, vojnici čuvali, hladna mračna zgrada u kojoj ne postoji ništa. Upravo ti snimci opovrgavaju ono što je ministar rekao i on je sada sebe doveo u veliki problem, odnosno pitanje je da li njegove izjave koje je dao pre ovoga mogu biti računati kao pouzdane", kaže on.

Vučić: Otvaranje skloništa neće pomoći

Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić ocenio je da otvaranje kasarne "Topčider" neće doprineti istrazi pogibije dvojice gardista.

Vučić je rekao da su okolnosti pogibije dva vojnika uglavnom poznate i da je otvaranje podzemnog objekta samo promocija ministra odbrane Prvoslava Davinića. Prema Vučićevoj oceni, u tom objektu se nisu skrivali haški optuženici, prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: