Info

"Novi treći put" analizira: Da li će zapadne demokratije (od)braniti Tajvan?

"Država Tajvan" – ovu kratku sintagmu upotrebio je pre par nedelja američki državni sekretar, Entoni Blinken, u jednom od obraćanja. Koliko god može delovati banalno ili nevažno, predstavlja veliki presedan. Od perioda Reganovih "šest uveravanja" na temu odnosa Tajvana i Kine, SAD su imale prilično rezervisan pristup prema statusu ove ostrvske države. Nove okolnosti pokazuju da će se izgleda taj pristup promeniti.

Tema dana sreda 7.04. 16:57 Komentara: 0

"Novi treći put" analizira: Može li Britanija da bude svetska sila nakon Bregzita?

Teški trgovinski razgovori sa EU i Bregzit su formalno završeni i Ujedinjeno Kraljevstvo danas predstavlja zasebnog aktera na svetskoj sceni. Ono što je haotična kampanja za izlazak iz Evropske unije 2016. zagovarala, sada će imati priliku da se ostvari, ukoliko je realno. Poslednja događanja i svetske okolnosti dale su entuzijazma uticajnim britanskim političkim krugovima koji su već decenijama bili za ideju "nezavisne" Britanije.

Tema dana utorak 30.03. 13:45 Komentara: 2

"Novi treći put" analizira: Šta očekivati od izbora u Izraelu?

Kada su se u martu 2020. posle gotovo godinu dana političke paralize, Beni Genc (Plavo-beli savez) i premijer Benjamin Netanjahu (Likud) odlučili na kompromis i osnivanje koalicione vlade. Građani Izraela verovali su da je država konačno izašla iz političke krize u kojoj se našla posle izbora 2019. i da može ujedinjena da se suprostavi krizi drugačije prirode, pandemiji COVID-19.

Tema dana ponedeljak 22.03. 19:45 Komentara: 0

"Novi treći put" analizira: Da li će zapadne demokratije pobediti Kinu?

Pre nekoliko nedelja, britanski nosač aviona Kraljica Elizabeta, uputio se sa pratnjom ka Južnom kineskom moru. Njemu će uskoro podršku pružati australijska mornarica, ali i američki razarač. U istom periodu, francuska ministarka odbrane obavestila je javnost o patroliranju francuske nuklearne podmornice blizu Kine, a kanadski premijer Džastin Trudo uputio je borbeni brod blizu Tajvana. Prosečan građanin će se zapitati da li je na delu priprema za Treći svetski rat protiv Kine?

Tema dana subota 13.03. 18:34 Komentara: 16

"Novi treći put" analizira: Ko će biti evropski lider nakon odlaska Merkel?

Već 26. septembra ove godine, nemački Bundestag promeniće svoj sastav. Ukoliko bi se sadašnje ankete podrške potpuno prelile na skupštinski sastav u septembru, vladajuća Hrišćansko-demokratska unija bi ponovo bila prvovplasirana stranka. Međutim, iako možda podrška prvoplasiranoj partiji bude slična, desiće se jedna velika promena. Ta promena je, što na čelu Nemačke neće više biti Angela Merkel.

Tema dana petak 12.03. 18:54 Komentara: 2

"Novi treći put" analizira: Kako Kina "kupuje" bivše evropske lidere?

“Gospodine Gorbačov, srušite ovaj zid!“ Ova rečenica iz čuvenog govora američkog predsednika Ronalda Regana u Berlinu 1987. bila je pouzdan signal kraja Hladnog rata. Ubrzo je i navedeni zid srušen, a Sovjetski savez povukao se iz Istočne Evrope i na kraju raspao. Za vreme svog postojanja predstavljao je supersilu koja je sejala strah svojim nuklearnim arsenalom, ogromnom vojnom moći i surovim diktatorskim poretkom, smatra Dimitrije Milić, programski direktor Novog trećeg puta.

Tema dana utorak 23.02. 11:41 Komentara: 2
strana 1 od 2 idi na stranu