Odbrana okrivljenih za ubistvo Ćuruvije traži izuzeće tužioca

Na suđenju četvorici pripadnika Resora državne bezbednosti za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije u aprilu 1999. godine, Zora Dobričanin Nikodinović, advokatica optuženih Milana Radonjića i Ratka Romića, tražila je izuzeće zamenika tužioca za organizovani kriminal Milenka Mandića, kojeg je istovremeno predložila kao svedoka.

Cenzolovka
Podeli

Zora Dobričanin Nikodinović se tom prilikom pozvala na Mandićev dopis Bezbednosno-informativnoj agenciji od 3. septembra 2010. godine, u kome on piše da u elektronskoj formi dostavlja „ostvarenu telefonsku komunikaciju iz aprila meseca 1999. u vezi ubistva novinara sada pok. Slavka Ćuruvije“.

Reč je o USB-u u čiji sadržaj Zora Dobričanin Nikodinović nije imala uvid, ali se, na osnovu dopisa, može pretpostaviti da se radi o podacima o telefonskim razgovorima sa baznih stanica mobilne telefonije u Takovskoj i Hilandarskoj ulici u Beogradu, koje se nalaze u blizini mesta ubistva u Svetogorskoj ulici.
Dobričanin Nikodinović: Kršenje prava građana

Podaci sa traka sa baznih stanica predmet su žestoke rasprave poslednjih nekoliko ročišta, tokom kojih je dva puta intervenisao i Apelacioni sud, koji je osporavao odluku sudskog veća u ovom postupku da uvaži predlog advokata optuženih da se deo tih traka izuzme iz dokaza.

Kako su sve trake ipak ostale u sudskim spisima, mogli smo da vidimo i veštačenja BIA iz 2012. i 2013. koja pokazuju šeme kretanja, sa kim su, kada i koliko dugo razgovarali optuženi na dan ubistva, kao i neposredno pre i posle zločina.

Zora Dobričanin Nikodinović smatra da su na ovaj način kompromitovani lični podaci o komunikacijama građana Srbije, a bez toga da je istražni sudija potpisao takav nalog.

„Mi ne znamo šta se sve nalazi na tom USB-u. Ustavom je precizno regulisano na koji način, kada i pod kojim uslovima postoji mogućnost ograničenja slobode komunikacija građana. To je moguće samo po naredbi istražnog sudije, a u to vreme nije postojala takva naredba“, rekla je Zora Dobričanin Nikodinović novinarima.

Ona je predložila da se taj USB, koji je Tužilaštvo prosledilo BIA, izvede kao dokaz, a da se tužilac prethodno ispita o tome šta taj disk sadrži, kao i da li je došlo do nezakonitog prikupljanja podataka o komunikaciji građana.

„Tužilac ne može da bude istovremeno i svedok, te zato tražim njegovo izuzeće“, rekla je Zora Dobričanin Nikodinović.

O izuzeću zamenika tužioca Mandića odlučivaće tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić. Iz njegovog kabineta je poručeno novinarima da predlog o izuzeću nisu dobili i da će se o njemu izjasniti kada on stigne do Tužilaštva.

Rajko Danilović, zastupnik Branke Prpe, koja je bila sa Ćuruvijom u vreme ubistva, novinarima je rekao da zahtev advokata odbrane nema smisla i da zvuči kao da njegovo izuzeće traže zato što je podigao optužnicu.

„Tužilac je samo izvršio ono što je drugostepeni sud tražio, postupio je s pravilima postupka, i to ne može biti razlog za izuzeće“, rekao je Danilović novinarima posle suđenja.

Suđenje je posle tog predloga prekinuto. Sada se čeka odluka tužioca za organizovani kriminal, te nije jasno da li će sutra suđenje biti nastavljeno.
Veštak BIA analizirao komunikaciju optuženih

Pre ovoga saslušan je Dejan Jablanović, inženjer telekomunikacija koji je zaposlen u Bezbednosno- informativnoj agenciji i koji je jedan od trojice potpisnika veštačenja podataka sa baznih stanica, pored njegovog kolege Vladimira Đokića i policijskog inspektora Dragana Kecmana, koji je istraživao ubistvo Ćuruvije i prikupio dokaze sa baznih stanica iz Mobtela, odnosno kasnije Telenora.

Odbrana optuženih je insistirala na tome da Jablanović kaže da li je moguće menjati podatke koji su njemu dostavljeni na analizu, na šta on nije mogao da odgovori, pošto je on radio samo sa Excel tabelama koje je dobio od Kecmana i Đokića. Zbog toga je odbrana tražila da i Đokić bude saslušan pred sudom, o čemu će sudsko veće naknadno odlučiti.

On je objasnio da je analizirao podatke o kretanju, konverzaciji između određenih telefonskih brojeva na koje mu je uglavnom ukazivao Dragan Kecman, o dužini trajanja tih razgovora. Rekao je i da su u pitanju podaci sa baznih stanica iz centra Beograda i objasnio kako dolazi do ukrštanja tih podataka kada određeno lice kretanjem pređe iz jedne zone u drugu, te dodao da takvo ukrštanje nije moguće ukoliko su telefonske komunikacije preopterećene.

Info

Odakle potiče izraz "Vešanje na Terazijama"

Iza tih reči stoji mrak i ne jedna, već dve tragične epizode, iz oba svetska rata. Priča da su Beograđani sedeli i pili pivo ispod leševa ubijenih, koja se provlači sve do danas kao neizostavan segment celokupnog pojma "vešanja na Terazijama", najverovatnije je zaživela iz ovih napisa Krakova. On je tokom okupacije uređivao kvislinšku štampu i u nekoliko navrata je u novinama ponavljao ovaj mučan detalj, o indiferentnim ljudima koji sede u "Atini" (tada prestižni gradski lokal, baš pred samim mestom zločina) i piju pivo u senci vešala.

Pregled stampe četvrtak 6.09. 13:00 Komentara: 21

Tanzanija i Etiopija ne odgovaraju na zahteve o optuženom za ubistvo Slavka Ćuruvije

Miroslav Kurak, koji je optužen kao neposredni izvršilac ubistva novinara Slavka Ćuruvije, više od decenije je u bekstvu, a prema pisanju medija godinama je živeo i radio u Tanzaniji. U Ministarstvu unutrašnjih poslova za Insajder kažu da su zahtev da se Kurak locira i uhapsi uputili generalnom sekretarijatu Interpola, kao i njihovim kancelarijama u Tanzaniji i Etiopiji. Odgovore nadležnih u ovim zemljama, međutim, kako tvrde u MUP-u, do danas nisu dobili. Insajder, s druge strane, od MUP-a nije dobio jasan odgovor na pitanje da li se za Kurakom i ciljano tragalo.

Pregled stampe sreda 18.07. 18:06 Komentara: 2

Urednik KRIK-a dobio spor protiv Ištvana Kaića

Ištvan Kaić, saradnik Insituta za javnu politiku, moraće da isplati uredniku KRIK-a Stevanu Dojčinoviću 70.000 dinara jer je na svom sajtu iznosio neistine o njemu nazivajući ga „lažnim novinarom“ i urednikom organizacije „lažno registrovane kao medij“, presudila je sudija Višeg suda u Beogradu Irena Trifunović Radulović.

Pregled stampe subota 14.07. 12:00 Komentara: 0
strana 1 od 2 idi na stranu