Oglasio se nemački ministar odbrane: Nemačka se povlači iz sukoba?

Nemačka će proceniti opcije za svoje trupe koje su u Nigeru.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.07.2023.

14:30

Oglasio se nemački ministar odbrane: Nemačka se povlači iz sukoba?
EPA-EFE/FILIP SINGER

"Nemačka je u kontaktu sa kolegama u Nigeru, gde je došlo do državnog udara, dok procenjuje opcije za svoje trupe koje su trenutno u toj zemlji, kao i za vojno povlačenje svojih snaga iz susednog Malija", rekao je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

"Razgovaramo i pripremamo se za različite scenarije sa različitim opcijama. To možete pretpostaviti", rekao je Pistorijus novinarima tokom posete objektu za sajberbezbednost Bundesvera.

Govoreći o povlačenju nemačkih trupa iz Nigera, Pistorijus je rekao da su odgovorni za državni udar obećali da će se pridržavati međunarodnih sporazuma, ali je napomenuo da to tek treba da se vidi, preneo je Rojters.

Vojni oficiri Nigera proglasili su u petak šefa predsedničke garde Abduramana Tijanija za novog šefa države, i dodali da su suspendovali ustav i raspustili sve bivše institucije nakon što su prethodno svrgli i zatvorili predsednika Mohameda Bazuma.

Niger se graniči sa tri zemlje u kojima je takođe došlo do državnog udara – Malijem, Burkinom Fasom i Čadom.

Pre nego što je došlo do pobune, Niger je smatran najstabilnijim i najčvršćim saveznikom Zapada u tom regionu Afrike koji ima veliki problem sa islamističkim teroristima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: