Nedelja, 09.07.2023.

11:14

Putin smenio glavnog komandanta rata?

Ruski predsednik Vladimir Putin smenio je Valerija Gerasimova, najvišeg generala zaduženog za rat protiv Ukrajine.

Izvor: Blic

Putin smenio glavnog komandanta rata?
Foto: Profimedia

Time je nastavljena čistka vrha posle Vagnerovog pokušaja državnog udara prošlog meseca.

General Valerij Gerasimov (67), zbačen je sa mesta komandanta sukoba manje od šest meseci nakon što je imenovan na tu funkciju.

Zamenio ga je general-pukovnik Mihail Teplinski, prenose ruski mediji.

Buran potez Putina – koji nije zvanično potvrđen – predstavlja poslednji preokret u komandovanju njegove skoro 17-mesečne invazije na Ukrajinu.

Tokom rata, ruski despot je otpustio nekoliko lidera, uključujući general-pukovnika Mihaila Mizinceva, takođe poznatog kao "Mariupoljski kasapin", kao i generala Rustama Muradova koji je stajao iza masakra u Vuhledaru ranije ove godine.

Gerasimov će ostati na čelu ruskih oružanih snaga kao načelnik Generalštaba, ali ukupna odgovornost za rat sada pripada Teplinskom (54), komandantu vazdušno-desantnih trupa zemlje, navodi The Moscov Times pozivajući se na proratnu Z- kanala.

Podsetimo, njegovu smenu je zahtevao Jevgenij Prigožin, šef Vagnera, koji je u međuvremenu proteran iz Rusije nakon pokušaja puča.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: