Predsedniče, šta reče to? Pa zar sad?

Američki predsednik Džozef Bajden nazvao je kineskog kolegu Si Đinpinga "diktatorom", dan nakon što je državni sekretar Entoni Blinken posetio Peking.

Izvor: B92

Sreda, 21.06.2023.

07:23

Predsedniče, šta reče to? Pa zar sad?
Tanjug/Leah Millis/Pool Photo via AP

Iako je Blinken u Pekingu rekao da bi poglavlje sa navodnim kineskim špijunskim balonom trebalo da bude arhivirano, Bajden je u utorak izneo lični komentar, rekavši da je Si bio veoma posramljen kada je uništen iznad američkog tla.

Kako navodi Rojters, nejasno je zašto je Bajden tako govorio o Siju.

"Razlog zbog kojeg je Si Đinping bio veoma uznemiren kada sam srušio taj balon je to što je u njemu bila špijunska oprema za koju nije ni znao. To je velika sramota za diktatore, kada ne znaju šta se desilo", rekao je Bajden i dodao da Kina ima "stvarne ekonomske poteškoće".

Si, koji se sastao sa Blinkenom u ponedeljak, nije javno odgovorio na Bajdenove jučerašnje komentare.

Samo dan pre Bajdenovih komentara, Blinken i Si su se dogovorili da stabilizuju odnose i unormalizuju rivalstvo Vašingtona i Pekinga tako što neće dozvoliti da se nadmetanje pretvori u konflikt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: