Sprema se "marš na Srbe"?

Kako prenose mediji, na društvenim mrežama pojavila se objava, putem koje se Albanci pozivaju na "marš na sever".

Izvor: B92, RT.rs
Podeli
Tanjug/AP Photo/Dejan Simicevic
Tanjug/AP Photo/Dejan Simicevic

Prema tim navodima, oni će se danas s južne strane Glavnog mosta na Ibru okupiti u 12 časova. Takođe, pozivaju se pristalice da ponesu zastave tzv. Kosova, Albanije i suzavac. Među pozivima se čuju i poruke "marširajmo na sever", a podršku im pružaju albanski muzičari.

"Prvog juna 2023. u 12 časova krećemo na sever. Pozivamo vas masovno da postanete gospodari naše zemlje", poručio je jedan od albanskih repera s KiM i dodao: "Marširajmo na sever", prenosi Raša tudej Balkan.

Na Glavnom mostu na Ibru, koji je otvoren za pešake, ali ne i za saobraćaj, danonoćno dežuraju italijanski karabinjeri i pripadnici kosovske policije.

Odmah se oglasila i tzv. kosovska policija, koja je pozvala građane da se ne okupljaju zbog složene bezbednosne situacije.

Podsetimo, na severu KiM je napeto još od petka 26. maja, kada su prištinske vlasti odlučile da u zgrade opštinskih organa na severu KiM pošalju "izabrane" gradonačelnike, čemu se lokalno srpsko stanovništvo protivi.

Ti gradonačelnici naime, izabrani su na lokalnim izborima na kojima Srbi nisu učestvovali u znak protesta jer zvanična Priština nije formirala ZSO, što joj je obaveza po Briselskom sporazumu.

U međuvremenu došlo je i do sukoba pripadnika kosovske policije i specijalne jedinice ROSU, kao i pripadnika Kfora sa Srbima okupljenim oko zgrada opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 110 idi na stranu