"Nokautirali smo ih"; Preokret?

Ruske snage su iscrpljene u Bahmutu i ​​ukrajinska kontraofanziva bi uskoro mogla biti pokrenuta.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

To je rekao jedan od najviših kijevskih generala, izazivajući nadu u malo verovatan preokret u opkoljenom gradu. Oleksandar Sirski, komandant ukrajinskih kopnenih snaga, objavio je na svom kanalu naTelegramu da "Rusi gube značajne snage u Bahmutu i ​​da im ponestaje energije".

"Iskoristićemo ovu priliku vrlo brzo, kao što smo to činili u prošlosti u blizini Kijeva, Harkova, Balaklije i Kupjanska", napisao je Sirski.

Njegovi komentari dolaze nekoliko dana nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski iznenada posetio liniji fronta u regionu Donjecka i pobuđuju nadu na Zapadu da će se kontroverzna odluka Kijeva da zadrži trupe u Bahmutu isplatiti, piše CNN.

"Postoji samo Vagner u pravcu Bahmuta"

Ruske trupe su samo u poslednja 24 sata izvele više od 200 napada na tu oblast, ali svakodnevno gube stotine ljudi u svojim napadima, rekao je portparol Istočne grupe oružanih snaga. CNN ne može da potvrdi te brojeve.

"U pravcu Bahmuta je samo Vagner, a kada im ponestane snage, pojačavaju ih ruski padobranci, ponekad i pešaci. Nokautirali smo ih. U stvari, uskoro više neće biti Vagnerovih jurišnika ako nastave istom dinamikom", rekao je Sergij Čerevatji.

Čerevatji je rekao da je područje severoistočno od Bahmuta, na prvoj liniji koja ide severno od grada Kremine, takođe pod intenzivnom vatrom.

On je tvrdio da Rusija "izvodi nekoliko stotina napada dnevno, obično više od 300, ponekad i više od 400".

Tokom jučerašnjeg dana bila su 344 napada i 17 borbenih sukoba.

Kontraofanziva je izgledala malo verovatna nekoliko nedelja pošto su trupe ruske plaćeničke grupe Vagner bombardovale Bahmut i približile se preuzimanju kontrole nad gradom. Ali taj napor je imao značajnu cenu u ljudstvu i resursima, a sada se čini da je usporen. Sirski je rekao da ruske snage nastavljaju da pokušavaju da zauzmu grad "po svaku cenu, uprkos gubicima u ljudstvu i opremi".

Usporavanje u Bahmutu

"Pod neprekidnom vatrom neprijateljske artiljerije i aviona, naši vojnici na frontu pokazuju nadljudski otpor, hrabrost i smelost. To se posebno odnosi na jedinice 93, 10, 57. i 5. brigade, koje sada brane našu otadžbinu na istoku. zemlje", rekao je Sirski.

Njegov optimizam odražava najnovije informacije iz Generalštaba ukrajinske vojske u sredu, u kojima se kaže da se za Bahmuta još očekuju teške borbe, ali da se "ofanzivni potencijal Rusije smanjuje".

"Neprijatelj i dalje pokušava da zauzme grad, gubeći značajnu količinu ljudstva, naoružanja i vojne opreme", navodi se u sredu.

Zapadne obaveštajne službe imaju slično mišljenje.

"Izgleda da se tempo ruskih operacija oko Bahmuta usporava", napisao je u sredu Institut za proučavanje rata (ISV).

Ali ova promena takođe može ukazivati na promenu prioriteta Rusije.

"Postoji realna mogućnost da ruski napad na grad gubi ograničeni zamah koji je postigao, delom zbog toga što su neke jedinice ruskog Ministarstva odbrane prebačene u druge sektore", saopštilo je u sredu britansko Ministarstvo odbrane.

Zelenski je podelio nagrade vojnicima koji brane Bahmut tokom posete za podizanje morala u sredu. „Čast je podržati naše ratnike koji brane zemlju u najtežim uslovima na prvoj liniji fronta“, rekao je kasnije u svom noćnom obraćanju.

Dugotrajni otpor ukrajinskih trupa tek treba da opravda njegovu odluku da ignoriše neke pozive Zapada na taktičko povlačenje iz Bahmuta kako se ruska ofanziva približavala.

"Ovo je za nas taktičko pitanje", rekao je Zelenski za Si-En-En početkom marta, objašnjavajući svoje odluke i insistirajući da je vojna elita Kijeva jedinstvena u svojoj odluci da brani grad.

"Mislimo da bi posle Bahmuta Rusi mogli da idu dalje. Mogli bi u Kramatorsk, mogli bi u Slavjansk. Posle Bahmuta, Rusi bi imali otvoren put ka drugim gradovima Ukrajine, u pravcu Donjecka", zaključio je Zelenski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu