"EU da bude svesna, zapadni Balkan potrebniji EU"

Budimpešta -- Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio danas da Evropska unija mora da bude svesna da je Zapadni Balkan potrebniji EU više nego ikada.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs

On je dodao da kada je u pitanju bezbednosna politika, Mađarska može sa svoje strane da ubrza pristupne procese.

Peter Sijarto je to izjavio tokom Ministarskog panela u okviru Balkanskog foruma koji se održava u Budimpešti, a u kojem učestvuju i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani, kao i ministarka spoljnih poslova Albanije Olta Džačka.

"Što više članova EU, time je EU i jača. Za sve one koji zagovaraju da se EU ne širi, mislim da oni rade na slabljenju Unije", rekao je Sijarto.

Dodao je da kada je u pitanju proces proširenja u okviru EU, postoji mnogo prepreka za zemlje kandidate.

"Što se tiče Mađarske, kada je u pitanju bezbednosna politika, mi možemo da ubrzamo ove procese, jer imamo veliku pretnju zbog imigranata i ilegalne imigracije", rekao je Sijarto.

Ocenio je da EU neće moći da izdrži pritisak migranata ako ne uključi zemlje Zapadnog Balkana u ove procese.

"EU treba da ubrza procese za priključenje i to nema nikakve veze sa pravnim aspektima. To je čisto izraz političke volje da li nekoga želimo ranije ili brže da primimo. Ne bi trebalo govoriti o nekim preprekama. Oni koji su za jačanje EU su za brži pristup novih članova", ocenio je Sijarto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu