Desetine hiljada Izraelaca na novim protestima zbog reforme pravosuđa

Desetine hiljada ljudi ponovo je danas protestovalo širom Izraela zbog planova ekstremno desničarske vlade da reformiše pravni sistem.

Izvor: B92

Subota, 25.02.2023.

20:16

Desetine hiljada Izraelaca na novim protestima zbog reforme pravosuđa
EPA-EFE/ABIR SULTAN

Glavni protest održan je u glavnom gradu Tel Avivu, dok su širom zemlje organizovane manje demonstracije, prenosi AP.

Demonstranti su držali izraelske zastave, baklje i transparente sa različitim porukama protiv reforme pravosuđa.

"Nema ustava, nema demokratije“, pisalo je na jednom plakatu.

Neki demonstranti su stajali iza transparenta sa natpisima "Neće proći“ i "Mi ćemo pobediti“.

Protest je usledio tri dana nakon što je parlament predložio zakon koji bi omogućio poslanicima da ponište odluku Vrhovnog suda prostom većinom.

Odobravanje Zakona o Vrhovnom sudu na preliminarnom glasanju u Knesetu bio je najnoviji korak vladajuće koalicije Benjamina Netanijahua ka realizaciji pravosudne rekonstrukcije koja napreduje, uprkos pozivima na dijalog i konsenzus američkih Jevreja i predsednika Izraela, kao i višenedeljnih masovnih protesta.

Pored slabljenja uloge najvišeg suda u zemlji, demonstranti kažu da predložene promene ugrožavaju demokratske vrednosti Izraela i koncentrišu vlast unutar vladajuće koalicije u parlamentu.

Netanijahu i njegova vladajuća koalicija tvrde da je sud godinama imao nekontrolisanu moć. Tokom osam nedelja, protesti su dobili na zamahu, navodi AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

19 h

Podeli: