Sreda, 18.01.2023.

16:12

Sanitet sa pacijentom zadržan na Jarinju; "Ležao sam pod sedativom dok je policija pretila"

Kosovska policija na administrativnom prelazu Jarinje zaustavila je danas vozilo Hitne pomoći.

Izvor: Kosovo online

Sanitet sa pacijentom zadržan na Jarinju;
Foto: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

U sanitetu se nalazio pacijent upućen u Klinički centar u Severnoj Mitrovici, a vozilo je zaustavljeno sa obrazloženjem da nema pravo da prođe jer se radi o vozilu čija registracija na KM tablice je produžena posle 10. decembra prošle godine, a ta vozila Priština sada "vodi kao neregistrovana".

Vozač saniteta iz Severne Mitrovice Milan Jovanović rekao je za Kosovo onlajn da su mu službenici Kosovske policije na administrativnom prelazu Jarinje rekli da je danas u 10 sati stigao dopis da se sva vozila registrovana posle 10. decembra smatraju neregistrovanim i da je to "po Briselskom sporazumu".

"Prvo su uzeli dokumenta i rekli da je vozilo neregistrovano i da ne može da uđe na Kosovo, i da je danas u 10 sati stigao takav dopis, da posle 10. decembra nijedno KM vozilo više ne može da produži registraciju. Nakon toga su nas pustili, ali opomenuli da više nećemo moći da uđemo, a ni da izađemo sa Kosova", rekao je Jovanović.

On je naveo da su službenici Kosovske policije zatim iza njih vratili sva privatna vozila registrovana na KM tablice.

Ovo je potvrdila i Sunčica Mašić iz Prilužja. Ona je navela za Kosovo onlajn da službenici kosovske policije njoj i sinu nisu dozvolili da se vrate kući "zbog stare nalepnice".

"Auto smo registrovali 20.12. 2022. godine, KM tablice, sve je regularno, a oni to ne uvažavaju. Kada smo prešli prelaz nisu nam rekli ništa, a sada kada smo se vraćali nisu hteli da nas puste. Rekli su stara je nalepnica, vratite se", navela je Mašić.

"Ležao sam u sanitetu pod sedativom dok je policija pretila da nas neće pustiti"

Vasilije Tomašević iz Severne Mitrovice ležao je u sanitetskom vozilu koje je kosovska policija držala na Jarinju zbog registarskih tablica, i za Kosovo onlajn kaže da mu kao pacijentu pod sedativima nije bilo nimalo prijatno kada je shvatio da možda neće uspeti da stigne do bolnice.

Tomašević se vraćao sa koronarografije koja mu je urađena u KBC Zvezdara u Beogradu.

"Mi smo juče ujutru otišli za Beograd gde mi je rađena koronarografija. Pri povratku policija je na Jarinju zaustavila sanitet i rekli su da vozilo ne može da uđe na Kosovo. Rekli su da auto nije registrovan. Neprijatno sam se osećao, još uvek sam pod terapijom, a kada ti kažu da ne možeš da se vratiš da nastaviš lečenje u svojoj matičnoj bolnici nije svejedno“, rekao je Tomašević.

Veći broj Srba iz opština na severu Kosova imali su prethodnih dana probleme prilikom prelaska automobilima na Brnjaku i Jarinju, jer ih je kosovska policija zaustavljala i opominjala da nemaju pravo da koriste svoja vozila sa KM tablicama, pošto su produžili registraciju nakon 10. decembra prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

23 h

Podeli: