Srbiji zaprećeno, oglasilo se ministarstvo FOTO

Hakerska grupa Anonimusi preko Tviter profila tvrdi da je hakovala desetine poverljivih dokumenata Vlade Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2023.

08:24

Srbiji zaprećeno, oglasilo se ministarstvo FOTO
Foto: EPA-EFE/ Marko Ðokoviæ

"Još nismo završili s tobom, Putinova lutko", poruka je uz tekt o hakovanju poverljivih dokumenata Vlade Srbije.

Anonimusi su objavili i link koji navodno vodi ka hakovanim dokumentima.

Međutim, kada se ode na link, koji vodi ka sajtu "www.file.io", na njemu se ne nalaze nikakva dokumenta, već samo poruka da se fajlu ne može prići jer je izbrisan.
  • Oglasilo se ministarstvo


Povodom učestalih pretnji na društvenim mreža po pitanju informacione bezbednosti i objava da su kompromitovani poverljivi dokumenti Vlade Republike Srbije i hakovani različiti državni sajtovi, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija objavilo je saopštenje.

"Želimo da obavestimo građane da su svi podaci javne uprave zaštićeni, te da ni jedan poverljiv dokument Vlade nije otkriven".

Kako navode, svi podaci od značaja za Republiku Srbiju čuvaju se u Državnim data centrima u Beogradu i Kragujevcu po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima.

"Takođe, stručne službe Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informacione agencije, Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, kao i Vojske Srbije koordinisano rade i prate sve aktivnosti. Uznemirujuće objave koje se pojavljuju na društvenim mrežama imaju za cilj da zaplaše građane i predstavljaju element specijalnog rata koji se vodi protiv naše zemlje", stoji u saopštenju i dodaju:

"Ministarstvo poziva sve zaposlene u javnoj upravi da nastave da se pridržavaju mera informacione bezbednosti i svih bezbednosnih preporuka rukovanja sa neproverenim i sumnjivim imejl porukama i internet sajtovima".

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: