Vlada poslala 10.000 vojnika i policajaca

Vlada Salvadora poslala je 10.000 vojnika i policajaca da zatvore naselje Sojapango na periferiji glavnog grada kako bi se obračunali sa članovima bandi.

Izvor: Beta
Podeli
Tanjug/AP Photo/Salvador Melendez
Tanjug/AP Photo/Salvador Melendez

Bande izndudjuju novac od preduzeća i kontrolišu veliki broj četvrti. Sinoćna operacija na periferiji San Salvadora predstavlja jednu od najvećih mobilizacija snaga za devet meseci koliko traje obračun predsednika države Najiba Bukelea sa uličnim bandama.

Vojnici su blokirali puteve kojima se ulazi i izlazi iz naselja Sojapango i legitimisali sve oni koji žele da njima prodju.

Specijalni timovi su ušli su ​​u to mesto tražeći osobe koje su osumnjičene da su članovi bandi. "Sojapango je pod punom opsadom", napisao je Bukele na svom Tviter nalogu i objavio video snimke na kojima se vide naoružani vojnici u stroju.

Više od 58.000 ljudi uhapšeno je od kada je proglašeno vanredno stanje jer se krajem marta desio veliki broj ubistava u gradovima.

Grupe za ljudska prava kritikovale su hapšenje velikog broja osoba navodeći da policija često hapsi mladiće na osnovu njihovog izgleda ili mesta u kome žive.

Bukele je hapšenja koja su se desila krajem novembra nazvao "petom fazom" obračuna.

Bukele je rekao da je takva taktika funkcionisala u gradu Komasagua u kome je oko 2.000 vojnika i policajaca za dva dana privelo oko 50 osumnjičenih u oktobru.

Predsednik je zatražio od Kongresa da mu dodeli vanredna ovlašćenja nakon što su bande okrivljene za 62 ubistva 26. marta, a ta vanredna uredba se od tada obnavlja svakog meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu