Crna Gora šalje vojnike u NATO

Crnogorski vojnici će do kraja januara ući u sastav borbene trupe NATO alijanse na istoku Evrope, u skladu sa odlukom Skupštine te zemlje.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.10.2022.

08:57

Crna Gora šalje vojnike u NATO
Foto: Deposit/RailwayFX

To je rekao načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević.

Ojačani pešadijski vod crnogorske vojske, sa ne više od 40 vojnika, biće upućen u Bugarsku, rekao je general Lazarević, prenosi RTCG.

Crnogorski general navodi da je u pitanju "opasan zadatak" jer postoji mogućnost da te trupe budu upotrebljene u potencijalnom sukobu NATO sa Rusijom.

"Za izvršenje zadataka nam je potreban poligon, mi ćemo ići sa oklopnim vozilima i imamo odgovornost prema Alijansi da u potpunosti uputimo spremne vojnike, zato nam je potreban poligon. Za ovaj prvi kontingent će se koristiti poligon neke od susednih zemalja, mislim da će to biti u Severnoj Makedoniji", kazao je Lazarević i istakao da "državno rukovodstvo neće dozvoliti da naši vojnici odu nespremni na zadatak".

General kaže i da se traži prostor za drugi poligon, koji bi bio u Crnoj Gori i na kom bi se izvodile vežbe.

"Članstvo u NATO spas je za Crnu Goru i to podrazumeva određene obaveze. Jedna od tih obaveza su vežbe, kada se sinhronizuju aktivnosti različitih armija ili naše", naveo je crnogorski načelnik Generalštaba.

Trenutno su u Crnoj Gori pripadnici kraljevskog marinskog korpusa Velike Britanije, kaže Lazarević.

"To je počast za našu vojsku. Računam da će vežba u maju, sa oko 500 vojnika članica NATO-a, biti realizovana na poligonu", poručio je Lazarević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: