Borelj: Imamo dogovor o dokumentima; Lajčak zahvaljuje; "Smiriće tenzije"

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Đuzep Borelj izjavio je da je postignut dogovor o dokumentima u dijalogu Beograda i Prištine.

Izvor: B92

Subota, 27.08.2022.

18:05

Borelj: Imamo dogovor o dokumentima; Lajčak zahvaljuje;
Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Boirelj je na Tviteru poručio da je Srbija pristala da ukine ulazno-izlazne papire za nosioce kosovskih dokumenata, a da se Ksoovo složilo da ne uvodi takva dokumenta za one koji imaju srpske lične karte.

Imamo dogovor. "U okviru dijaloga uz podršku EU, Srbija je pristala da ukine dokumente za ulazak/izlaz za nosioce kosovskih ličnih dokumenata, a Kosovo se složilo da ih ne uvodi za nosioce srpske lične karte", naglasi je Borelj.

On je dodao da će kosovski Srbi, kao i svi ostali građani, moći će slobodno da putuju između Kosova i Srbije koristeći svoje lične karte.

"EU je upravo dobila garancije od premijera Kurtija u tom cilju. Ovo je evropsko rešenje. Čestitamo obojici lidera na ovoj odluci i njihovom rukovodstvu", istakao je Borelj.

Aleksandar Vučić se tokom današnjeg obraćanja osvrnuo na situaciju na KiM. On je naveo da u fioci čuva "sedam dokumenata o povlačenju priznanja Kosova". Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak oglasio se na Tviteru nakon objavljivanja Borelja o tome da je postignut dogovor.

Lajčak je na Tviteru podelio objavu šefa diplomatije EU Žozepa Borelja, koji je napisao da su Beograd i Priština postigli dogovor o ličnim kartama.

"Zahvaljujem se DAS Eskobaru na diplomatiji i na njegovom snažnom angažmanu u podršci dijalogu koji vodi Evropska unija", napisao je Lajčak..

Bilčik: Potpuna implementacija dogovora je ključ

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas da će dogovor Beograda i Prištine oko dokumenata smiriti tenzije u regionu.

"Ovo su dobre vesti. Potpuna implementacija dogovora je ključ. Nadam da će ovaj dogovor, takođe, pomoći da se smire tenzije u regionu i da se javna diskusija u Srbiji okrene ka ostalim zadacima koji se tiču Evropske unije", naveo je Bilčik na Tviteru, reagujući na izjavu Žozepa Borelja, koji je u ime EU objavio ovu informaciju.

Mišel pozdravlja dogovor

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozdravio je dogovor Beograda i Prištine o ličnim dokumentima.

"Toplo pozdravljam sporazum koji je danas postignut u okviru dijaloga uz posredovanje EU, da se obezbedi nesmetano putovanje izmedju Srbije i Kosova, u interesu gradjana", napisao je Mišel na Tviteru.

On je u objavi tagovao predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Džozepa Borelja i specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: