"To se nikada nije desilo u istoriji"; Amerikanci ne znaju šta će sa Rusima – "užurbano" prave novi plan

Šef američkog nuklealnog arsenala naveo je da zemlja "užurbano" pravi novi plan u slučaju simultanog sukoba sa Rusijom i Kinom, prenosi portal "Difens van".

Izvor: B92, Sputnjik
Podeli
Ilustracija, foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY
Ilustracija, foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Prvi čovek američke strateške komande (STRAKTOM) admiral Čes Ričard dodao je da bi trebalo više Amerikanaca da radi na načinima kako da se spreči nuklearni konflikt.

Govoreći na simpozijumu u američkoj državi Alabama, on je istakao kako su zvaničnici STRATKOM-a reagovali na to kako su se ove godine promenile pretnje Moskve i Pekinga

"Moramo da računamo na pretnju sa više strana. To se nikada nije desilo u istoriji. Nikada se nismo susreli sa dva nuklearna protivnika u isto vreme, moramo drugačije da razmišljamo. Čak i naš operativni plan nije kao što je bio krajem Hladnog rata", kazao je Ričard.

Kako prenosi "Sputnjik", razlog zašto se američki vojni vrh odlučio na ovaj potez je taj što je u februaru predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio Zapad da će bilo koje mešanje u vojnu operaciju u Ukrajini imati "katastrofalne posledice". Premda vojni lideri SAD ne smatraju da će biti korišćen kompletan arsenal nuklernog naoružanja, ali postoji bojazan da bi Rusija mogla da koristi manje nuklearne glave na određene mete.

"Moskva koristi prikrivenu i otvorenu nuklearnu prinudu", naveo je američki admiral.

On se osvrnuo na vojnu krizu u Ukrajini, odnosno na tenzije između Kine i Tajvana.

"Rusija i Kina imaju sposobnost da jednostrano, kada god odluče, da eskaliraju nivo nasilja bilo gde na svetu. Mogu to da učine širom sveta i to da urade sa bilo kojim instrumentom državne moći. Nismo navikli da se suočavamo sa ovakvim konfrontacijama", rekao je on.

Uprkos strahovima o mogućem korišćenju nuklearnog naoružanja u Ukrajini i na Tajvanu, treba podsetiti da su Sjedinjene Američke Države jedina zemlja koja je upotrebila atomsku bombu u avgustu 1945. godine, kada su napadnuti Hirošima i Nagasaki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu