Alarm u Moskvi: Trenutno najveća američka vojna tajna je već poslata

Američko ratno vazduhoplovstvo šalje eskadrilu svojih aviona F-22 Raptor u Poljsku, u sklopu podrške NATO misiji "vazdušni štit".

Izvor: B92

Petak, 29.07.2022.

08:30

Alarm u Moskvi: Trenutno najveća američka vojna tajna je već poslata
Foto: Depositphotos/stillfx

Cilj je, kako prenose mediji, odvraćanje potencijalnih ruskih pretnji na istoku Evrope.

Ukupno šest lovaca F-22 iz 90. lovačke eskadrile nedavno se preselilo iz svoje matične baze Elmendorf na Aljasci u bazu britanskog Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva u Lejkenhita.

Prema službenoj izjavi predstavnika komande Američkog ratnog vazduhoplovstva u Evropi i Africi, "šestorka" će se uskoro preseliti u 32. taktičku vazdušnu bazu Lask u Poljskoj.

Kako piše Jutarnji list, SAD su još i pre početka ruske invazije na Ukrajinu, preselile osam lovaca F-15 Igl iz Lejkenhita u
Lask, u sklopu iste misije "vazdušnog štita", kao istureni element NATO-ove odbrane.

Odluka o slanju lovaca F-22 veoma je bitna jer je reč o najopasnijem lovačkom avionu na svetu, koji Pentagon smatra strateškim resursom. Radi se o nevidljivoj letelici opremljenoj najmodernijim tehnologijama, koje je zabranjeno izvoziti i koje su do sada bile zadužene isključivo za odbranu teritorije SAD.

"Raptor je kritična komponenta operativne grupe za globalni udar, dizajniran kako bi projektovao vazdušnu nadmoć, hitro i na velikim udaljenostima, kako bi svladao pretnje koje su prepreka putu vojske, mornarici i marincima", stoji u saopšenju. "Ne može ga nadmašiti niti jedan poznati ni planirani lovački avion, što ga čini visokostrateškom platformom za podršku NATO vazdušne zaštite-ova vazzračnog štićenja."

Raptor je prvi lovac pete generacije koji je ušao u serijsku proizvodnju, naručen isključivo za potrebe Američkog ratnog vazduhoplovstva koje je htelo letelicu namenjenu za postizanje apsolutne vazdušne premoći.

Brojne borbene mogućnosti Raptora još uvijek se čuvaju kao najstroža tajna, a pilotima je zabranjeno da izvode pojedine radnje i manevre tokom javnih demonstracija, pa čak i tokom zajedničkih manevara sa saveznicima iz drugih država.

Slanje najvrednijeg oružja Američkog ratnog vazduhoplovstva u Poljsku rezultat je plana o jačanju evropske odbrane koji su čelnici NATO-a sklopili na samitu u Madridu, u sklopu kojeg se Savez nada da će pojačavanjem svojih snaga na istoku Evrope odvratiti mogućnost ruske agresije preko granica NATO-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: