Udovičić: "Znali smo da će da traje četiri godine... Vakcine štite tri meseca"

Već smo popunili pola kapaciteta bolnice, a tek nam sledi pik talasa sa 10.000 do 15.000 zaraženih na dnevnom nivou.

Izvor: B92

Nedelja, 24.07.2022.

22:43

Udovičić:
EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

To je izjavio pukovnik doc. dr Ivo Udovičić, komandant vojne kovid bolnice Karaburma.

"Brine me da li će bolnice Karaburma i Batajnica biti dovoljne da zbrinemo pacijente iz Beograda u ovom letnjem periodu, a siguran sam da na jesen nećemo i da će neki veći kliničko-bolnički centri morati da uđu u kovid sistem. U bolnici su isključivo ugrožene kategorije - stariji i s pridruženim bolestima koji nisu primili četvrtu dozu vakcine iako im je jasno preporučena. Imunitet traje oko tri meseca, pa iako imaju tri doze, sada kao da nisu ni vakcinisani", rekao je Udovičić.

"Kada smo ulazili u priču s koronom, znali smo da će da traje četiri godine. Siguran sam da će epidemija trajati i sledeće godine, a kojim intenzitetom - ne znam. Imaćemo opet ciklično talase, najmanje dva. Veliki problem je što virus zaista nenormalno mutira, kad god mislimo da smo stvorili imunitet, on se promeni. Imamo sada već ne znam koliko tipova omikrona i svaka sledeća varijanta izbegava naš imunosistem", objasnio je.

Udovičić je govorio i o vakcinama i naglasio da vakcina nije stopostotna garancija da se osoba neće zaraziti, ali da sve studije pokazuju da ona štiti od komplikacija i teže forme bolesti.

"Najugroženiju populaciju vakcinisati i tri puta godišnje ako treba, jer imunitet traje oko tri meseca. Vakcina nije efikasna kao što je bila, ali sve studije pokazuju da i dalje štiti od težeg oblika bolesti, smrtnog ishoda i postkovida", kazao je doktor.

O novom talasu koronavirusa kaže da je virus toliko nepredvidiv da je teško davati bilo kakve prognoze.

"Mislili smo da će ovaj talas krenuti u drugoj polovini avgusta, a poranio je mesec dana u celom svetu, pa i kod nas. Pik će se osetiti kada budemo imali između 10.000 i 15.000 zaraženih na dnevnom nivou. Stići će i jesen, uslovi pogoduju virusu, pa možda nećemo ni imati zaravnjenje i pad broja zaraženih. Možda će ovaj talas praktično da se nastavi na jesenji, pa tamo do Nove godine, kada će brojevi da padaju, pa u januaru ponovo da rastu", rekao je Udovičić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: