Ambasador EU na raportu: "Zamolio sam Ruse da ostanu mirni"

Ambasador EU u Rusiji Markus Ederer stigao u rusko Ministarstvo spoljnih poslova, gde je pozvan na razgovor zbog odluke Litvanije da zabrani tranzit ruske robe.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 21.06.2022.

10:24

Ambasador EU na raportu:
Foto: EPA/EFE STEPHANIE LECOCQ

Guverner Kalinjingrada Anton Alihanov najavio je juče da će rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvati na razgovor ambasadora EU u Moskvi jer je Litvanija uvela zabranu na tranzit robe u ruski region Kalinjingrad.

Izaslanik EU u Rusiji Markus Ederer je tokom razgovora u Ministarstvu spoljnih poslova pozvao Moskvu da ne zaoštrava situaciju oko tranzita robe ka Kalinjingradskoj oblasti preko Litvanije i da to pitanje reši diplomatskim putem. On je jutros pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije zbog odluke Litvanije da zabrani tranzit određenih vrsta roba u Kalinjingradsku oblast, i tamo je proveo sat i po. "Takođe sam zamolio rusku stranu da ostane mirna, da ne zaoštrava situaciju ni rečima ni delima i da ovu situaciju reši diplomatskim putem", rekao je on novinarima.

Ranije je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da Moskva traži od Vilnjusa da ukine zabranu železničkog tranzita robe u enklavu Kalinjingrad na Baltičkom moru, a u suprotnom, kako su naveli, zadržava pravo na uzvratnu akciju.

Kako se ističe, Ministarstvo je naglasilo da Rusija na taj potez Litvanije gleda kao na neprijateljski, navodeći da je prekršila međunarodne pravne obaveze, odnosno Zajedničku izjavu EU i Ruske Federacije iz 2002. godine o tranzitu između Kalinjingradske oblasti i ostatka Ruske Federacije.

Vlasti Litvanije saopštile su 18. juna da od tog dana stupa na snagu zabrana tranzita robe pod sankcijama EU preko njihove teritorije ka ruskoj enklavi Kalinjingrad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

19 h

Podeli: