Vučić: Danas deca bolje znaju šta su Košare VIDEO/FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je venac na Spomenik junacima sa Košara. Ceremonija je počela u 10 časova, intoriranjem himne Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 14.06.2022.

07:04

Vučić: Danas deca bolje znaju šta su Košare VIDEO/FOTO
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Predsednik Srbije venac je položio na spomenik junacima sa Košara, koji su pre 23 godine branili državnu granicu i sprečili kopnenu invaziju terorističke OVK iz Albanije na teritoriju Srbije. Obraćajući se okupljenim građanima i medijima, Vučić je rekao da naša deca danas za razliku od ranijih godina mnogo bolje znaju za Košare.

Ti borci su, kako je rekao, zemlju Srbiju voleli više od sebe. "Sloboda Srbije je bila i ostaće najviša vrednost za koju se borimo", rekao je on i dodao da zemlja koja ima takve junake ne treba da brine.

"Hvala na svemu što ste za našu Srbiju učinili. I danas deca u Srbiji za razliku od nekog perioda ranije znaju za Košare, šta znači čuvati, braniti, štititi svoju zemlju. Čini se da bolje nego mi razumeju koliko je važno voleti svoju zemlju. Hvala što ste zemlju voleli više od sebe. Srbija to ne može i neće da zaboravi", naglasio je presednik Srbije.

Predstavnik veterana zahvalio je predsedniku što ih uvažava, ali je dodao da Vučić trenutno vodi težu borbu nego što su oni vodili.

"Nije baš tako. Ja sam u odelu, mnogo je teže bilo vama. Tamo se glava gubila. Ovo danas je strateški, ne lako za nas, i to ljudi ne mogu uvek da prepoznaju, ali biće nam mnogo teško i teže. Proćiće juni, juli, i avgust, a onda dolaze zimski meseci. Plašim se jer u toj jednačini imamo mnogo nepoznatih. Trudim se da sa saradnicima sve analiziram", rekao je Vučić. Posle polaganja venca na Spomenik herojima s Košara, jedan od veterana te bitke Darko Anđelković iz Raške, rekao je Vučiću da je dobro što heroji nisu otišli u zaborav, na čemu su zahvalni, ali da bi, iako su svesni da su vremena teška, trebalo napraviti neki pomak u rešavanju njihovog statusa, jer, kaže, mnogo boraca je na ivici egzistencije.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je spreman da se do kraja sedmice sastane sa veteranima bitke sa Košara, kako bi kroz razgovor utvrdili da li i na koji način država može da pomogne herojima jedne od najtežih bitaka u novijoj istoriji, koji su 1999. godine branili državnu granicu od albanskih snaga.

Vučić je zamolio okupljene veterane da prenesu iskrene pozdrave porodicama palih boraca i njihovim porodicama zbog svega što su pretrpele i učinile za našu zemlju i naš narod.
Bitka na Košarama je jedne od najtežih u novijoj istoriji, u kojoj je 108 pripadnika Vojske Jugoslavije poginulo braneći državnu granicu od albanskih snaga.

Vođena je od 9. aprila do 14. juna 1999. godine. Ta bitka zajedno sa onom na Paštriku, koja je usledila nakon 78 dana, zaustavila je NATO pohod na SRJ, ali i prodor albanskih snaga, a za taj veliki uspeh, zaslužni su obični vojnici, borci i starešine taktičkih jedinica. Na Košarama je stradao 21 oficir i podoficir, 50 mladića na odsluženju vojnog roka, 13 vojnih obveznika i 24 dobrovoljaca.

Ranjeno ih je 256 i svi su oni danas ratni i vojni invalidi. Oko 1.500 pripadnika vojske Savezne Republike Jugoslavije suprotstavilo se nadmoćnijoj formaciji terorističke vojske Kosova, koja je bila pod komandom NATO oficira, a u njihovom prvom ešalonu bile su dve brigade od 6.000 ljudi. Drugi ešalon činila je "atlantska brigada" dobrovoljaca iz zapadnih zemalja, a rezervu zelene beretke, marinci i pripadnici Legije stranca, preneo je Tanjug. Imali su, između ostalog, helikoptere "apače", oklopni bataljon, artiljerijsku raktetnu diviziju, bacače raketa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: