"Ne znate vi šta je Rusija, nisu vas učili u školi"

Sergej Lavrov smatra da zapadni političari, koji kažu da je potrebno poraziti Rusiju "na bojnom polju", verovatno nisu dobro učili u školi i ne poznaju je.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/EFE7MYKOLA TYS
EPA/EFE7MYKOLA TYS

Sve najnovije vesti iz Ukrajine pratite OVDE.

"Kažu da Rusija mora da ''pretrpi poraz'', da moraju da ''pobede Rusiju'', da je nateraju da ''izgubi na bojnom polju''. Verovatno nisu dobro učili u školi", rekao je ministra spoljnih poslova Rusije, prenosi RIA Novosti.

Prema njegovoj oceni, ti zapadni političari izvlače pogrešne zaključke iz svog shvatanja prošlosti.

Ruski ministar je izrazio uverenje da će Zapad na kraju morati da prizna "realnost koja se stvara" na zemlji.

"Biće prinuđen da prizna da je nemoguće stalno nekažnjeno ugrožavati vitalne interese Rusije, Rusa, gde god da žive", istakao je Lavrov.

Razvijaju ekonomske veze sa Kinom

On je takođe rekao da će se Moskva fokusirati na razvoj odnosa sa Кinom, iako će razmotriti ponude sa Zapada za ponovno uspostavljanje veza.

Ako Zapad želi nešto da ponudi u smislu obnavljanja odnosa, Rusija će ozbiljno razmisliti da li joj je to potrebno ili ne, izjavio je Sergej Lavrov.

"To u potpunosti zavisi od zapadnih zemalja. Kada prebrode svoju pomamu i odluče da postoji Rusija, da ona nije nestala i uveren sam da je svake godine sve jača. Ako žele da ponude nešto u smislu obnavljanja odnosa, onda ćemo ozbiljno razmotriti da li nam je to potrebno ili ne", rekao je Lavrov, odgovarajući na pitanje da li će zapadne zemlje uspostaviti diplomatske odnose sa Rusijom i kada to može da se desi, prenela je agencija RIA Novosti.

Kako je objasnio, Rusija je radila na zameni robe uvezene iz zapadnih zemalja i u budućnosti će zavisiti samo od "pouzdanih“ zemalja koje nisu dužne Zapadu.

"Mi ćemo se osloniti samo na sebe i na one zemlje koje su dokazale svoju pouzdanost i koje ne igraju kako drugi svira. Ako se zapadne zemlje opamete i ponude neki oblik saradnje, onda ćemo doneti odluku", naglasio je Lavrov.

Ruski šef diplomatije je izneo pritužbe prema zapadnim zemljama za koje je rekao da su odlučne da promene pravila međunarodnih odnosa na štetu Rusije.

On je rekao da je cilj Moskve da dalje razvija veze sa Kinom, preneo je Rojters.

"Sada kada je Zapad zauzeo diktatorsku poziciju, naše ekonomske veze sa Kinom će rasti još brže", rekao je Lavrov.

Кina, rekao je on, ima informacione i komunikacione tehnologije "koje ni na koji način nisu inferiorne u odnosu na Zapad.

"Sada se centar svetskog razvoja pomerio u Evroaziju. Trenutno imamo najširu mrežu partnerstava u evroazijskom regionu. Na njih se moramo osloniti u daljem razvoju naše zemlje, njenih transportnih, tranzitnih i logističkih mogućnosti. Uveren sam da je to pravi put", poručio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu