Nemački "šamar" Ukrajini: Ne može

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio da se ne mogu ubrzati napori Ukrajine da se pridruži EU, uprkos "ruskoj invaziji".

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 19.05.2022.

13:16

Nemački
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Takođe je naglasio i da bi pravljenje izuzetka u slučaju Ukrajine bilo nepravedno prema "balkanskim državama", koje žele da postanu članice Unije.

"Oni su godinama preduzimali intenzivne reforme i pripremali se za pridruživanje. Ispunjavanje obećanja koja smo im dali nije samo pitanje našeg kredibiliteta. Danas, više nego ikad, njihova integracija je takodje u našem strateškom interesu", rekao je Šolc obraćajući se u Bundestagu, uoči sastanka lidera EU.

On je naglasio da nema "prečica" za pristupanje trgovinskom bloku, prenosi Bi-Bi-Si.

Nemački kancelar saglasio se sa ocenom francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je ranije rekao da će biti potrebne decenije da Ukrajina postane članica EU.

On je rekao i da EU mora da se pripremi za obnovu Ukrajine posle rata tako što će osnovati fond solidarnosti, koji će pomoći da se pokrije trošak od više milijardi evra, dodaje Rojters. "Obnova uništene infrastrukture i revitalizacija ukrajinske ekonomije koštaće milijarde", poručio je Šolc.

Šolc je, kako je ranije preneto, najavio i da će putovati na Zapadni Balkan, pre sastanka Evropskog saveta, koji je na programu sledećeg meseca, kako bi preneo poruku regionu da mu je mesto u Evropskoj uniji. On će sredinom juna doći u posetu Beogradu, gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, saznaje Tanjug u Berlinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: