Ranjen vrhovni komandant ruske vojske?

Na ovogodišnjoj povorci povodom Dana pobede u Rusiji možda je najznačajnije odsustvo vođe zajedničkog štaba vojske, armijskog generala Valerija Gerasimova.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.05.2022.

15:38

Ranjen vrhovni komandant ruske vojske?
EPA-EFE/SERGEY GUNEEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT

Ovogodišnja parada bila je prva na kojoj se nije pojavio najviši general ruske vojske, uz predsednika Vladimira Putina i ministra odbrane Sergeja Šojgua, treći čovek koji drži ključeve ruskog nuklearnog arsenala.

Šojgu je, za razliku od Gerasimova, bio deo povorke u ponedeljak.

Kremlj nije rekao ni reč o odsustvu člana generalštaba, niti je objasnio razloge njegovog odsustva sa proslave. Prema zapadnim izvorima, Gerasimov je krajem aprila lično otputovao u Ukrajinu, gde je na komandnom mestu kod Izjuma trebalo da lično preuzme operativno-taktičku komandu nad snagama u ruskoj ofanzivi na Donbas iz pravca Izjuma.

Ranjen u Ukrajini?

Ukrajinski izvori su 1. maja izvestili da je Gerasimov ranjen u napadu na komandno mesto u blizini Izjuma, navodno zadobio rane od gelera u butinu.

Ovu vest preneo je i ruski nezavisni portal Angentstvo, koji je tvrdio da je Gerasimovu uklonjen komad gelera i da je general transportnim helikopterom Mi-8 prvo u Belgorod prevezen u stabilnom stanju, a zatim se ukrcao na transportni avion Tu-154 Ministarstva odbrane. Od tada mu se gubi svaki trag, ali neki izvori navode da su ga svedoci videli kako je sam, bez pomoći, ušao u avion i da je izgledao zdravo.

"Da li je imao drugi posao? Da li se oporavlja od rane? Da li je isečen iz slike?", napisao je na Tviteru bivši komandant američkih snaga u Evropi general Ben Hodžis.

U govoru povodom Dana pobede i vojne parade na centralnom trgu u Moskvi u ponedeljak, ruski predsednik Vladimir Putin odao je poštu ruskim oružanim snagama u ukrajinskom Donbasu, rekavši da se tamo brani otadžbina.

Borba za bezbednost Rusije

Vojnici i dobrovoljci koji se bore u Donbasu, na istoku Ukrajine, bore se za bezbednost Rusije, bore se za otadžbinu, rekao je Putin na Crvenom trgu.

"Borite se za svoju domovinu, za njenu budućnost“, rekao je Putin vojnicima na godišnjoj, tradicionalnoj paradi kojom je obeležena pobeda Sovjetskog saveza nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu.

"Odbrana otadžbine kada se odlučuje o njenoj sudbini je uvek bila svetinja. Danas se borite za naš narod u Donbasu, za bezbednost Rusije, naše otadžbine", nastavio je on.

On je podsetio da je Rusija obećala da će Donbas „osloboditi” od Kijeva i dodao da su ljudi tamo bili izloženi velikoj agresiji, te da su "živi spaljeni".

On je rekao i da je smrt svakog vojnika i oficira bolna za Rusiju i da će država učiniti sve da zbrine njihove porodice.

U svom govoru evocirao je sećanje na sovjetsko herojstvo u Dugom svetskom ratu i pozvao svoju vojsku da ostvari pobedu.

Govor je završen uzvikom okupljenim vojnicima: "Za Rusiju. Za pobedu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: