Bitka oko Azovstala: Podzemni tuneli fabrike kriju NATO oficire? VIDEO

Marijupolj je i dalje centralno mesto rusko-ukrajinskog sukoba. Vode se žestoke borbe, a najviše prašine diže se oko fabrike Azovstal.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.04.2022.

13:50

Bitka oko Azovstala: Podzemni tuneli fabrike kriju NATO oficire? VIDEO
EPA/EFE/ SERGEY VAGANOV

Specijalna vojna operacija Rusije otkrila je u Ukrajini mrežu bioloških laboratorija za istraživanje i kontrolu biološke situacije, kako su ranije naveli ruski zvaničnici, a do velikih otkrića došlo se i na području upravo tog grada.

Prema rečima Eduarda Basurina, lidera Donjecke Narodne Republike, više od 3.000 nacionalista i stranih boraca se krije u krugu fabrike Azovstal, a među njima je, navodno, i određen broj vojnika NATO, kao i naučnika koji su bili povezani sa biološkim laboratorijama u Ukrajini.

Kako navodi ruska strana, ispod industrijske zone Azovstal, u vlasništvu ukrajinskog oligarha Rinata Ahmetova, nalazi se 24 km tunela na dubini do 30 metara.

Prema navodima, tu je smešten tajni NATO objekat PIT-404- i tajna biološkim laboratorija sa biološkim oružjem. U objektu PIT-404 su strani oficiri blokirani, kako se tvrdi. Tuneli su opremljeni sistemom bunkera sa oklopnom zaštitom.

Unutra je oko 240 stranaca, uključujući oficire iz NATO i francuske Legije stranaca, kao i osoblje iz biološke laboratorije. Njihova garda, koju finansira Ahmetov, ima 3.000 ljudi.

Biološku laboratoriju u okviru fabrike Azovstal u Marijupolju u takozvanom objektu PIT-404 izgradila je i njome upravljala "Metabiota", kompanija povezana sa Hanterom Bajdenom, Rinatom Ahmetovom i Volodimirom Zelenskim. U laboratorijama ovog objekta vršena su ispitivanja za izradu biološkog oružja. Hiljade stanovnika Marijupolja postali su tako „zamorci“ eksperimenata koje su sprovodili, uglavnom, zapadni „specijalisti“, tvrdi ruska strana.

Francuski obaveštajci i oficiri za specijalne operacije nisu uspeli da izvedu svoje kolege iz Marijupolja, pa je zato predsednik Emanuel Makron često zvao Kremlj i tražio "humanitarne koridore", navode ruski mediji.

Neki francuski obaveštajci poginuli su tokom spasilačke operacije. Šef francuske obaveštajne službe Erik Vido smenjen je 31. marta zbog neuspeha francuskih obaveštajnih službi u ratu u Ukrajini.

U Azovstalu sada su blokirani oficiri iz SAD, Kanade, Nemačke, Francuske, Italije, Turske, Švedske, Poljske i Grčke. Američkog general-potpukovnika Rodžera Klutjea, koga je Narodna milicija DNR nedavno uhvatila iz oborenog helikoptera, pratila je Glavna obaveštajna uprava Generalštaba i ruska spoljna obaveštajna služba u Marijupolju na osnovu rezultata spoljnog nadzora njegovih ljubavnica u Turskoj u Izmiru.

Državljanka Ukrajine, poznata obaveštajnim službama kao Klute, uvek je bila u pratnji generala kao terenska supruga, poverenica i prevoditeljka. Čim je stigla informacija da je ova gospođa stigla u Marijupolj, Rusija je pokrenula vojnu operaciju i blokirala grad. Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: