"Ne vređajte Mađarsku, ovo nije naš rat"

Mađarsko ministarstvo spoljnih poslova prozvalo je ambasadora Ukrajine zbog uvredljivih komentara iz Kijeva o stavu Budimpešte o sukobu Rusije i Ukrajine.

Izvor: B92

Sreda, 06.04.2022.

11:32

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Kako piše Rojters, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, u komentaru objavljenom tri dana nakon Orbanovog reizbora, rekao je da je Mađarska osudila rat i priznala suverenitet Ukrajine. Dodao je da je Mađarska primila stotine hiljada ukrajinskih izbeglica.

"Bilo bi vreme da ukrajinski lideri prestanu s uvredama upućenim Mađarskoj i priznaju volju mađarskog naroda. Ovo nije naš rat i želimo i ostati izvan njega", rekao je Sijarto osvrćući se na ovonedeljnu pobedu Orbana na izborima u Mađarskoj.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenskij rekao je u utorak da se Orban plaši uticaja Rusije i da će morati da bira između Moskve i "drugog sveta". Orban je osudio sukob Rusije i Ukrajine, ali nije stavio veto na sankcije Evropske unije prema Moskvi.

Međutim, Orban nije javno kritikovao ruskog predsednika Vladimira Putina i rekao da se ne slaže sa sankcijama Rusiji. On je odbacio ideju o ograničavanju uvoza nafte i gasa iz Rusije i rekao da bi to uništilo mađarsku ekonomiju.

Orban je u nedelju odneo ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima u Mađarskoj. Posle izbora, suočio se sa kritikama poljskih vlasti zbog svog "opreznog“ stava o ratu u Ukrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: