"Nikada više neće biti blokada na Drini" VIDEO/FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nikada više neće biti blokada na Drini, kao ni lošeg odnosa prema rukovodstvu Republike Srpske.

Izvor: B92

Utorak, 14.12.2021.

17:53

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs

On je to rekao u okviru treće tačke dnevnog reda sednice Vlade Srbije koja je bila otvorena za javnost.

"Srbija želi mir. Mi ćemo biti uz RS, ali mi moramo da gradimo prijateljske odnose sa Bošnjacima i moramo da poštujemo integritet Bosne i Hercegovine", naglasio je.

"Protivim se svakoj vrsti sankcija bilo kome iz RS, mislim da sankcije nikome nisu donele ništa dobro", rekao je.

O Kosovu i Metohiji

"Što se naše zemlje tiče, na KiM imamo sve više problema, oni su nam neformalno saopštili da nam neće dozvoliti održavanje referenduma na teritoriji KiM", rekao je Vučić. Vučić je rekao da na sve veću osudu međunarodne zajednice ide to što Priština ne pušta srpske zvaničnike da uđu na KiM, ali ne dovoljno, jer je lažna država Kosovo "njihovo čedo".

"Zabrinut sam zbog toga šta bi mogli da budu sledeći potezi Prištine", rekao je Vučić.

"Brzina napretka Srbije se sa delimičnom brigom ili željom da to ne ide tom brzinom posmatra u regionu. Naročito kada je reč o jačanju naše vojske, tu Zagreb i Priština najviše iskazuju nezadovoljstvo", kazao je Vučić.

Veliki uspeh; premijerka čestitala građanima

Tačka jedan su informacije o evrointegracijama Srbije.

Premijerka Ana Brnabić je čestitala svim građanima Srbije na otvaranju četiri nova poglavlja.

"Ovo je zeleni signal od Evropske unije i mislim da svi treba da se ponosimo time. Nastavljamo dalje. Dobili smo pozitivne komentare i to od svih članica EU. Bili smo blizu otvaranju i klastera tri, a spremamo se i za otvaranje klastera pet", rekla je Brnabićeva.

"Želim da čestitam vama i građanima", rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da je to signal da se u Srbiji vredno i dobro radi. Tačka dva na ovoj sednici su informacije o energetskoj krizi u svetu i u Srbiji.

"Prema poslednjim informacijama, 0,38 odsto konzumenata električne enrgije je bez napajanja", rekao je Vučić.

"Neko bi rekao da je taj procenat veoma dobar imajući u vodu vremenske uslove sa kojima se suočavamo", kazao je predsednik Srbije.

O energetici

"Neću da krijem ništa pred građanima Srbije, hoću da znaju probleme sa kojima se suočavamo. Ono što nam se dogodilo u energetskom sistemu je bio, blago rečeno, kolaps. Elektromreže su funkcionisale perfektno i na tome čestitam. Imali smo samo problem u Ljigu", rekao je Vučić.

Elektromreže su uložile ogroman novac u popravke mreže na zapadu Srbije, ostalo je još da se uradi Vojvodina, Bor i delovi Beograda.

"Sad smo došli do ODS-a, tu je bilo više problema nego što smo očekivali. Samo u Beogradu je 472 stabla je srušeno, na teritoriji Srbije je reč o desetinama hiljada. Najteže je bilo na području Moravičkog okruga i na jednom delu Zlatiborskog okruga. Najteže je bilo u Ivanjici, gde smo imali oko 6000 domaćinstava bez struje", kazao je Vučić.

"Imamo i dalje 1.800 domaćinstava kojima je isključena struja u ivanjičkom kraju, pod Javorom, selo Kušići", kazao je Vučić.

"Ključni problem je ono što se desilo sa Elektroprivredom Srbije. Mi smo imali razgovore o tome", rekao je Vučić. EPS nije vodio računa koliko ugalj može da bude mokar i koliko blato može da ošteti svih šest blokova u TENT-u, objasnio je Vučić.
TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs
Vučić je rekao da je danas u Kostolcu došlo do isključenja jednog bloka, ali da to nema veze sa greškom ili snegom.

"Od ponedeljka bi trebalo da imamo dovoljno struje za svoje potrebe", izjavio je Vučić.

On kaže da EPS nije dovoljno uglja obezbedio na deponijama.

"Za greške će odgovorni morati da snose posledice. Očekujem, Grčiću, tvoju reakciju, zato što smatram da mi koji obavljamo javni posao možemo da grešimo, ali kod tako krupnih stvari stepen odgovornosti mora da bude mnogo viši", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da se Dušan Bajatović iz Sankt Peterburga vratio nezavršenog posla u pogledu dodatnih količina gasa.

"Problem je, Bajatoviću, što godinama nismo uradili proširenje Banatskog Dvora. Velikom brzinom smo trošili količine odatle", rekao je Vučić i izrazio nadu da će nam Rusi izaći u susret.

Vučić je rekao da je potrebno da vojska pošalje inženjerijske jedinice, a policija helikoptere da prebace monterske ekipe da reše probleme ljudima u zabačenim selima. Vučić je tražio da ljudi koji nisu imali struju 24 časa moraju imati manje račune, ne samo zbog toga što nisu trošili struju 24 časa, već da dobiju manju cenu kao izvinjenje zbog toga što sistem nije izdržao. "Možda da plate samo pola računa za ovaj mesec. Mislim da je to dobra ideja i da vas nauči da budete odgovorni", izjavio je Vučić.

Milorad Grčić (EPS) je rekao da je upaljen B1 i da će u toku noći biti upaljen A3.

"Od sutra po podne napadamo blokove A4, A5, A6 kako bi pre vikenda bili na mreži", rekao je Grčić.

Grčić je rekao da u 21. veku ne treba bežati od nuklearnih elektrana i da je to stav naših stručnjaka. On je rekao da je potrebno imati modularne nuklearne elektrane koje se zakupavaju duboko u zemlju i imaju rok trajanja 30 godina. Mogu se izgraditi za dve do pet ili pet do sedam godina, u zavisnosti od proizvođača i tipa.
TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs
Na dnevnom redu sednice su bile tri teme: situacija u regionu, energetska kriza u Evropi i svetu, i izveštaj sa održane međuvladine konferencije u Briselu.

Na sednicu su pozvani guvernerka Narodne banke i direktori svih javnih preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: