Preminuo bivši predsednik Irana

Abulhasan Banisadr, prvi iranski predsednik posle islamske revolucije 1979. koji je ubrzo pobegao u egzil u Francusku, preminuo je danas u Parizu u 88. godini.

Izvor: B92

Subota, 09.10.2021.

13:30

Preminuo bivši predsednik Irana
EPA-EFE/GEORG HOCHMUTH AUSTRIA OUT

Banisadr je preminuo u bolnici La Pitie-Salpetriere nakon duge bolesti, objavila je njegova porodica.

Banisadr je postao prvi iranski predsednik u januaru 1980. godine uz pomoć islamskog sveštenstva.

Ali nakon borbe za moć sa radikalnim sveštenicima, sledeće godine je pobegao u Francusku, gde je proveo ostatak svog života. Njegova porodica želi da bude sahranjena u Versaju, predgrađu Pariza, gde je i živeo.

Optužio je vrhovnog vođu za izdaju

U intervjuu za Rojters 2019. godine, rekao je da je ajatolah Ruholah Homeini izdao principe revolucije nakon preuzimanja vlasti 1979. godine, dodajući da je to ostavilo vrlo gorak ukus u ustima nekih od onih koji su se s njim trijumfalno vratili.

On je tada rekao da je 40 godina ranije u Parizu bio ubeđen da će Homeinijeva revolucija otvoriti put demokratiji i ljudskim pravima nakon vladavine šaha.

"Bili smo sigurni da je verski vođa posvećen i da će svi ovi principi biti ostvareni po prvi put u našoj istoriji", rekao je tada Banisadr.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: