528 stranica dokaza o tome ko je dao novac Institutu u Vuhanu; A tek ko je bio "glavni"...

Isplivali dokumenti po kojima je američki "EcoHealth Alliance" Institutu za virusologiju u Vuhanu i Univerzitetu "East China Normal" donirao 3.1 milion dolara.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ vectorfusionart
Ilustracija: Depositphotos/ vectorfusionart

Istraživačke novinarke neprofitnog portala "The Intercept" naime došle su u posed 528 stranica dokumenata koji dokazuju da je američka zdravstvena agencija "EcoHealth Alliance" od 2014. do 2019., državnim novcem finansirala eksperimentisanja s koronavirusima u laboratorijama Vuhana.

Dokumenti su objavljeni nakon što je "The Intercept" tužio američki Nacionalni zdravstveni institut, koji im je u septembru 2020. odbio dati tražene spise na uvid. "The Intercept" se zatim pozvao na Zakon o slobodi pristupa informacijama, te godinu dana kasnije konačno dobio sudski proces.

Dokumenti tako jasno pokazuju kako je "EcoHealath Alliance", svom dugogodišnjem partneru, Institutu za virusologiju u Vuhanu i Univerzitetu "East China Normal" donirao ukupno 3.1 miliona američkih dolara, za projekt radnog naziva "Understanding the risk of Bat coronavirus Emergemce".

Tačno 599.000 dolara od toga iznosa namenjeno je bilo identifikaciji i alteraciji koronavirusa kod slepih miševa. To finansiranje je trebalo da se nastavi i nakon 2019., ali ga je Trampova administracija, u jeku pandemije, obustavila 2020.

Čak su i pre pandemije lprpnavirusa mnogi naučnici bili zabrinuti zbog potencijalnih opasnosti povezanih s takvim istraživanjima. Na mogući rizik upozorava se i u samim dokumentima "EcoHealth Alliancea" u kojima se kaže: "Terenski rad uključuje izrazito visok rizik od izloženosti SARS -u ili drugim varijantama koronavirusa. Pogotovo budite oprezni dok radite u pećinama gde se nalaze velike količine slepih miševa i gde vam preti opasnost udisanja prašine iz njihovih fekalija".

Posle objavljivanja ovih dokumenata još više stručnjaka smatra da itekako postoji mogućnost da je kovid 19 mogao da nesrećnim slučajem pobegne iz laboratorije u Vuhanu, koji se zvanično smatra izvorištem pandemije.

Osim toga u dokumentima ima podataka i o pravljenu novog virusa, a stručnaci koje su novinari kontaktirali smatraju da bi takva istraživanja morača biti zabranjena

Važno je napomenuti i kako je predsednik agencije "EcoHealth Alliance" Peter Dazak dokazano pomagao pri organizovanju naučnikada svaku raspravu o mogućem laboratorijskom poreklu kovida-19, čak i ako je utemeljena na naučnim, ocrtaju kao teoriju zavere.

Još je više zabrinjavajuće svedočenje pred kongresom zaštitnog lica američke borbe protiv pandemije kovida 19, Entonija Faučija, koji je izjavio da američki Nacionalni zdravstveni institut nikada nije finansirao istraživanje eksperimenata na Institutu za virusologiju u Vuhanu kojim bi se povećao nivo zaraznosti koronavirusa.

Dokumenti ne utvrđuju je li Fauči, koji je bio na čelu odelenja koje je finansiralo institut u Vuhanu bio i službeno nadležan za nadgledanje eksperimenata u Vuhanu, zaista i bio svestan onoga što se u Vuhanu događalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu